Predsjednik SAD uporan u želji da zapali planetu: Mir u Ukrajini znači da je Rusija nikada ne okupira, ne isključujem upotrebu američke vojske na Tajvanu

0

Američki predsjednik Džozef Bajden dozvolio je uključivanje američke vojske da pomogne Tajvanu u slučaju „kineske invazije“, piše „Tajm“.

„Ne isključujem upotrebu američkih vojnih snaga. Postoje razlike između raspoređivanja na kopnu, vazduhoplovnih snaga, pomorskih snaga i tako dalje“, kazao je Bajden, odgovarajući na pitanje da li bi Sjedinjene Države mogle da stacioniraju američke trupe na Tajvanu u slučaju „kineske invazije“.

Istovremeno, Bajden je odbio da odgovori na pitanje da li bi SAD mogle da iskoriste svoje baze na Filipinima i u Japanu za izvođenje udara.

Govoreći o Ukrajini, američki predsjednik nije isključio mogućnost da ta zemlja ostane van NATO-a posle završetka sukoba, ali je napomenuo da SAD namjeravaju da nastave da podržavaju Kijev.

„Mir u Ukrajini znači da je Rusija nikada ne okupira – tako izgleda mir. I to ne znači NATO, da su dio NATO-a. To znači da s njima imamo takve odnose kao i sa drugim zemljama kojima isporučujemo oružje, da bi mogli da se brane u budućnosti“, rekao je Bajden.

Osim toga, Bajden je priznao da su evropske zemlje potrošile više za pomoć Ukrajini nego SAD.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.