Pavićević: Kad politiku prepustite određenim ljudima, onda oni počnu da se bave vama, a ne onim stvarima kojima treba

0

Potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu Srđan Pavićević gostovao je Srpskoj RTV u emisiji ,,Sa Srpskom u centar”

Na pitanje voditelja emisije Perice Đakovića šta misli o tome što je bivši premijer Duško Marković napustio Demokratsku partiju socijalista (DPS) i, kako javljaju mediji, osniva novu partiju, Pavićević je odgovorio da je to njegova odluka i da on u principu takve odluke poštuje.

,,Smatram da svako ima pravo da iznese svoje mišljenje i da donese svoju odluku. Marković je neko ko je odavno u politici, verzirani je političar koji je bio na velikom broju funkcija i predstavlja čovjeka koji je rutiner u političkoj praksi i kredibilna je ličnost u smislu političkog straža i iskustva. Ne čudi me ova odluka kao što me ne bi začudilo ni jedno ime koje će se, možda, pojaviti ubuduće na političkoj sceni”, rekao je Pavićević.

On se potom osvrnuo na svoj politički angažman.

,,Ja sam u poznim godinama javno ušao u politiku iz osjećaja ličnog i moralnog duga i obaveze prema generacijama moje djece i njihovih prijatelja. Kad politiku prepustite nekim ljudima, onda oni počnu da se bave vama, a ne onim stvarima kojima treba, tako da smo dobili situaciju koja je trajala trideset godina. Znamo šta nam je taj vremenski period donio, a šta nam je i koliko uzeo. Trideset najljepših godina mog života protekao je u sistemu koji nije korelirao sa mnom i nismo nimalo bili kompatibilni. Spoznao sam sve traume tog sistema, režima i takve politike, svu tjeskobu koja je u normalnim ljudima stvorila posljedice“, rekao je Pavićević, nastavljajući:

„Iz tog perioda je jedna lijepa mladost, naša djeca i cijela jedna nova država otišla van države nezadovoljna onim što gleda kroz svoje odrastanje, tako da sam smatrao svojom moralnom obavezom da javno kažem ono što sam govorio, takođe, naglas u svom privatnom životu. I moja djeca su sada dvije-tri hiljade kilometara daleko od mene i svoje majke. Još uvijek se ne kajem zbog svoje odluke. Okupili smo se oko NVO CIVIS koji smo osnovali 2019. godine. Moje ime je bilo 41. ime koje je prevagnulo na stranu da se zavšti era tridesetogodišnjeg sistema koji je uradio to što je uradio”, rekao je Pavićević.

Pavićević je veoma priznat u svojoj struci u Crnoj Gori, regionu i šire, prvi je kardiohirugr u Crnoj Gori koji je izveo operaciju na otvorenom srcu, kaže da je razmišljao često o tome da li je kardiohirurgija izgubila, a politika dobila njegovim političkim angažmanom.

Kao čovjek koji je bio na čelu Kardiohirurgije u Crnoj Gori, izjavio je da je zdravstvo u Crnoj Gori jedna kompleksna priča.

„To je višeslojan problem koji nosi nasleđe iz nekih prošlih vremena kad je zdravstvo bilo dospupno svima i džabe koje je formiralo navike koje traju i danas. Sad je neko novo vrijeme koje nosi elemente komercijale i monetarne politike, cijene i ostalo. Treba sad pomiriti ove dvije strane i dovesti ih u sinergiju jer javno, državno zdravstvo nije nigdje profitabilna djelatnost i nema svoju monetarnu refleksiju. U zdravstvu je profit zdravlje. Ulaganjem u zdravstvo dobijamo zdravu naciju koja može sve, dok bolesna nacija ima samo jednu želj, a to je da ozdravi“, kazao je Pavićević, pa nastavio:

„Osnova je depolitizacija zdravstva što je boljka koja nas prati. Morali smo biti članovi Komiteta da bi mogli biti na odgovornim funkcijama. Politika ne može da arbitrira u zdravstvu kao profesiji jer su medicina i politika dvije različite djelatnosti. Politika je tu da da mogućnost i logistiku da se medicina razvija ali da ne utiče na taj razvoj. Politika što prije treba da izađe iz zdravstva to je prvo dok je druga stvar decentralizacija zdravstva. Crnogorsko zdravstvo je sada skoncentrisano na Klinički centar Crne Gore što je krajnje nekonrektno i nepravedno. KCCG nema tapiju na znanje kvalitet jer to određuju pojedinci, idealisti“, rekao je Pavićević.

Pavićević je iznio i zanimljiv podatak da je njegov đed Miloš, otac njegovog oca, bio dobrovoljac (komita) solunskog fronta i pripadnik snaga koje su težile ujedinjenju jugoslovenskih prostora.

Kao mlad, po završetku Prvog svjetskog rata njegov đed je dobio zemlju u Karađorđevu kod Bačke Topole, gdje je rođena njegova porodica sa očeve strane, prenosi RTV Srpska.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.