SDT podiglo optužni predlog: Medenica bez učešća Sudskog savjeta, odlučila da ne suspenduje sudiju iz Rožaja

0

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužni prijedlog protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice za zloupotrebu službenog položaja jer je mimo znanja Sudskog savjeta odlučila da sudiju Osnovnog suda u Rožajama Milosava Zekića ostavi na dužnosti iako je obaviještena da je protiv njega pokrenut krivični proces.

Suđenje u ovom slučaju zakazano je za 12. jun u podgoričkom Višem sudu, a proces će voditi sutkinja Sonja Keković.

Medenica je, prema navodima optužnog prijedloga koji potpisuje specijalna tužiteljka Zorica Milanović, 18. februara 2019. godine, kao javni funkcioner i član Sudskog savjeta, prekoračila granice svog službenog ovlašćenja i pribavila korist Milosavu Zekiću, sudiji Osnovnog suda u Rožajama.

Ona je mimo svojih ovlašćenja kao predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore i nakon što je od predsjednika kotorskog Osnovnog suda Branka Vučkovića dobila podatak da se pred tim sudom, između ostalih, i protiv sudije Zekića vodi krivični postupak zbog ugrožavanja sigurnosti i laka tjelesna povreda službenom zabilješkom na unutrašnjem omotu spisa konstatovala da „do okončanja postupka ne nalazim za cjelishodno i opravdano preduzimanje bilo kakve radnje, rođačka svađa“ i arhivirala predmet.

„Ne obavijestivši predsjednika Sudskog savjeta i ostale članove Sudskog savjeta, Medenica je donijela odluku da nije cjelishodno i opravdano preduzeti bilo kakvu radnju u odnosu na sudiju Milosava Zekića, iako je bila upoznata s tim da je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog krivičnih djela koja ga čine nedostojnim za vršenje sudijske funkcije“, navodi se u optužnom prijedlogu.

Osim toga, Medenica je, kako navodi SDT, znala da donošenje odluke u slučaju privremenog udaljenja sudije Zekića sa dužnosti nije u njenoj nadležnosti kao predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, već u nadležnosti Sudskog savjeta.

„U kojem je, kao član, imala jedino ovlašćenje da se svojim glasom izjasni o tom pitanju, a ne da donosi odluku u ime cijelog kolektivnog tijela Sudskog savjeta“, precizirano je u optužnom prijedlogu.

Ovakvim postupanjem, Medenica je sudiji Zekiću u periodu od 18. februara 2019. do 20. jula 2020. godine omogućila korist u vidu ostvarenja prava na punu zaradu i privilegije obavljanja sudijske funkcije i zaštite ugledaiako u navedenom periodu tu funkciju nije mogao obavljati.

U navedenom periodu Zekić je jedino imao pravo na smanjeni dio zarade s obzirom na to da su bili ispunjeni zakonski uslovi za njegovo privremeno udaljenje s dužnosti.

Zekiću je 20. jula 2020. godine konstatovana ostavka na lični zahtjev.

Medenica je u istrazi negirala optužbe Specijalnog tužilaštva, a njen branilac, advokat Zdravko Begović, ranije je Pobjedi kazao da je prijava na osnovu koje je formiran predmet zlurada.

Vesni Medenici se već sudi pred Višim sudom za optužbe da je kao pripadnik kriminalne organizacije na čijem čelu je njen sin Miloš vršila protivzakonit uticaj na kolege u donošenju određenih odluka.

(Pobjeda)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.