Vučić: Nevjerovatna pobjeda! Imaćemo 63 mandata u Beogradu!

0

Umjesto 54 mandata koliko je bilo u decembru, sada ćemo imati 62 ili 63 mandata u Beogradu, a naša lista dobila je 52 odsto glasova, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u SNS-u i dodao da su postojali stravični pritisci vezani sa izbore na svim nivoima u Srbiji.

„Više od godinu dana traju stravični pritisci vezani za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore. Većinu smo imali i posle 17. decembra u Beogradu, 54 od 110, ali smo smatrali sa dva dodatna 56 da to nije dovoljan legitimitet, jer neki drugi nisu želeli da prave koaliciju sa nama. Znači, umjesto 54 mandata imaćemo 62 ili 63“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u štabu SNS u Beogradu.

Ponovio je da lista SNS ima 52 odsto glasova, što je, kako kaže, nevjerovatna pobjeda.

Povodom napada na kol-centre Vučić je rekao da je bilo tužno gledati i da je to njihovo pravo da pozivaju ljude na glasanje, i da jedino pitanje koje može da se postavi jeste da li je plaćen zakup za sve te prostorije.

Dodaje da je u Nišu bila najteža politička utakmica.

„U Nišu će biti moj predlog da se razgovara i vidi kako da se problemi ubuduće dešavaju, jer je jedna grupa građana, to nisu opozicione političke stranke, one su ubjedljivo poražene, dobila 23 posto glasova, lista doktora Milića, što nikako ne smijemo da nipodaštavamo. Ne smijemo da ne pokažemo poštovanje“, rekao je Vučić.

Ukazao je i na ubejdljive rezultate u Subotici, ali i da su u ostalim gradovima u Vojvodini bile ubedljive pobede.

U gradskim opštinama u Beogradu u 15 od 17 opština SNS ima značajnu većinu

„Mi mislimo da je u Beogradu još nejasna situacija u dve opštine, u svim ostalima već imamo većinu. Brojimo još Vračar. Ubjedljiva je pobjeda, samo je pitanje jedan mandat gore ili dole. Još se prebrojavaju opštinske liste, ali je izvesno da je u 15 opština značajnu većinu ima naša koaliciona lista“, naveo je Vučić.

Posebno je srećan, ističe, zbog rezultata u Valjevu.

Dodaje da nema nijednog mesta u Vojvodini gde nije bila ubedljiva pobeda.

Vučić je zahvalio narodu na velikoj podršci, posebno ženama jer su, kako je rekao, više od dvije trećine dama koje su izašle na biračka mesta glasale su za listu SNS-a.

Preliminarni rezultati

Prema preliminarnim rezultatima jučerašnjih lokalnih izbora u Srbiji, u većini gradova najviše glasova osvojila je lista okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS), koja je pobijedila i u Beogradu.

Na osnovu 90,2 odsto obrađenih biračkih mjesta i 89,04 obrađenog biračkog tijela, na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda najviše glasova osvojila je lista „Beograd sutra“ i to 52,98 odsto, odnosno 347.284 glasa, saopštila je danas Gradska izborna komisija (GIK).

Lista „I ja sam Beograd“ osvojila je 17,48 odsto glasova (114.561), dok je treće mjesto zauzela lista „Biramo Beograd“ sa 12,13 procenata (79.941).

Na četvrtom mestu je lista „Mi snaga naroda“ sa 8,18 odsto osvojenih glasova (53.607), a sledi Ruska stranka sa 1,17 odsto i 7.656 osvojenih glasova.

Izlaznost je bila 46,21 odsto, a ukupno je glasalo 655.480 birača.

Na osnovu više od 90 odsto obrađenog uzorka Cesida i Ipsosa u Beogradu, Novom Sadu i Nišu najviše glasova dobile su liste oko Srpske napredne stranke.

U Srbiji su juče održani lokalni izbori, a pored izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, izbori su održani u još 14 gradova i 74 opštine i gradske opštine.

(rt.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.