Liga šampiona: Real za 15, Dortmund za drugu evropsku krunu

0

Stadion “Vembli” biće poprište novog duela za trofej Lige šampiona. Čak, osmi, rekordni put jedan od najpopularnijih stadiona na svijetu ugostiće najbolje ekipe Evrope u borbi za naslov prvaka – ovoga puta to su Real Madrid i Borusija Dortmund.

Real Madrid je inače rekorder po broju titula u Ligi šampiona, danas će pokušati da dođe do 15. naslova prvaka Evrope. Djeluje da je pobjednički mentalitet usađen u svaku generaciju koja je nosila bijeli dres i branila boje „Kraljevskog“ kluba.

Madriđanu su favoriti, ali je rival ekipa koja nema šta da izgubi, jer je plasman u finale Lige šampiona za Borusiju Dortmund rezultat koji je već veliki uspjeh. Za Španskog giganta ovo je šesto finale u posljednjih deset godina.

Trener Reala, Karlo Anćeloti pokušaće da osvoji petu titulu prvaka Evrope kao trener i sedmu uopšte. Dvije je osvojio kao igrač Milana – 1989. i 1990. godine. Sa „rosonerima“ je i kao trener pokorio Evropu u dva navrata (2003. i 2007), a identičan broj „ušatih“ pehara ima i sa Realom – 2014. i 2022.

Imali smo dovoljno vremena da se spremimo kako treba, ekipa je zaista fokusirana, koncentrisana. Svlačionica ima neophodno samopouzdanje da odigra najbolje što može. Ovo je najvažnija utakmica sezone za nas protiv rivala kojeg izuzetno poštujemo. Rekli smo već da Borusija zaslužuje da bude ovdje i vjerujem da će sve proći onako kako smo planirali„, kazao je Anćeloti.

Dortmund ove sezone nije blistao u Bundesligi, ova sezona će im biti za pamćenje, jer finale Lige Šampiona je nešto što svaka ekipa priželjkuje. “Žuti zid” bodrio je svoje fudbalere čitave sezone, a ostala im je nada da će “ušati trofej” zauzeti mjesto u prostorijama kluba.

Tim Edina Terzića nije bio ni među deset favorita na početku sezone, pa je i veliko finale na „Vembliju“ veliki uspjeh. „Milioneri“ će u finalu imati najteži mogući zadatak kako bi došli do podviga.

Znamo da igramo protiv najuspješnijeg kluba u istoriji ovog takmičenja. Spremni smo da ponovimo ono što smo uradili više puta ove sezone”, rekao je trener Borusije Edin Terzić.

Svjestan je Hrvatski stručnjak da Borusija nije favorit.

Nismo bili ni protiv Atletika ili Pari Sen Žermena. Nismo stigli u London da gledamo Real kako osvaja titulu i slavi – znam da imamo šansu”, poručio je Terzić.

Borusija je jedna od najboljih ekipa u odbrani, pa Terzić vjeruje da to može biti ključ dobrog rezultata.

Mi smo tim koji je odigrao najviše mečeva bez primljenog gola u ovom takmičenju. Moramo da držimo Real pod kontrolom, jer nam sa svih strana prijeti opasnost. Real je Real, ali imamo i mi šta da ponudimo”, kazao je Terzić.

Marko Rojs, legenda kluba, oprašta se ove sezone od crno-žutog dresa i njemu bi ova titula bila kruna blistave karijere koju je ostvario igrajući za „Milionere“ punih 12 godina.

Ni malo lak put nije imao Dortmund do finala. U grupi smrti igrali su sa Njukaslom, Milanom i PSŽ-om. Padali su redom velikani poput PSV-a, PSŽ-a i Atletiko Madrida, a sada je u finalu ostao samo još Real Madrid. Iako su Madriđani favoriti po prognozama stručnjaka, nešto se pitaju i fudbaleri Borusije.

Treba imati u vidu da je ovo Dortmundu tek treće finale u istoriji kluba i sigurno će igrači uložiti nadljudske napore da pobijede Real. „Milioneri“ su samo jednom bili pobjednici ovog takmičenja u sezoni 1996/97 gdje su u finalu savladali Juventus rezultatom 3:1.

Meč u Londonu, koji će početi u 21 sat, sudiće Slovenac, Slavko Vinčić. Pomagaće mu zemljaci Tomaž Klančnik i Andraž Kovačič. Četvrti zvaničnik, Fransoa Leksije, dolazi iz Francuske. Glavni u VAR sobi biće Nejc Kajtazović, a pomagaće mu Rade Obrenović i Masimilijano Irati.

Mjere bezbjednosti na Vembliju biće izuzetno opsežne kako bi se izbjegao haos koji je pratio nekoliko posljednjih finala Lige šampiona. Više od 2.500 redara biće na stadionu tokom finala. Mjere koje su preduzete između ostalog obuhvataju ojačavanje svih vrata i kapija na stadionu. Svaki pokret će pratiti kamere – kako na stadionu tako i ispred njega, a redari će takođe imati kamere na tijelima.

Navijači će morati da prođu dvije provjere – prvo bezbjednosnu, a zatim će morati da pokažu karte. Organizatori imaju informacije da u London dolazi veliki broj navijača Dortmunda koji nemaju karte za meč, ali taj broj za sada nije toliki da bi organizatori bili zabrinuti.

Ukoliko nemaš meridianbet.me nalog, registruj se i to uz najveći bonus dobrodošlice – 50€ + 1000 besplatnih spinova + 100% bonusa na prvu uplatu, BEZ IKAKVIH USLOVA

(rtcg)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.