Pajović: Osnovni sud u Danilovgradu datira još iz perioda Knjaževine Crne Gore, ukidanje bi grad pretvorilo u seosku kasabu

0

Predsjednik Skupštine Opštine Danilovgrad Predrag Pajović izjavio je da Odluku o premještaju Osnovog suda Danilovgrad u Podgoricu, pod bilo kakvim okolnostima, doživljava kao atak na Danilovgrad.

„Ukidati rad sudu u gradu u kom ima 18.000 stanovnika, a koji se još širi i razvija, i u gradu koji je nesuđena crnogorska prijestonica, može jedino da ga pretvara u seosku kasabu, što je suprotno interesu građana. Samim premještanjem Osnovnog suda smanjio bi se pravni potencijal grada, pogotovo kad se zna da Osnovni sud u Danilovgradu datira još iz perioda Knjaževine Crne Gore“, izjavio je Pajović, nastavljajući:

„Predlog za ukidanje Osnovnog suda u Danilovgradu je neosnovan, nezakonit, nenarodan i usmjeren direktno protiv građana koji žive na teritoriji opštine Danilovgrad, a koji to nisu zaslužili. U prilog tome govori i činjenica da je spreman u tajnosti, na brzinu i bez učešća građana i njihovih političkih predstavnika, bez javne rasprave koja bi trebalo da predstavlja temelj svake ozbiljne demokratije“, naglasio je Pajović.

Kako je istakao, „nije izvršena kadrovska obnova u pravosuđu, a eventualno premještanje Osnovnog suda u Danilovgradu, u kojem ima samo troje sudija od ukupno 300 u Crnoj Gori (samo 1%), pravda se tobožnjom racionalizacijom pravosudne mreže“.

Čak i ako je potrebno ukidati neke sudove, treba imati u vidu i sljedeće činjenice: – kvalitet rada u sudovima u kojem Osnovni sud u Danilovgradu prednjači; – Osnovni sud Danilovgrad u kontinuitetu je funkcionisao bez ikakvih problema, nije bio predmet pritužbi niti poprište skandala ili skaj afera; – broj predmeta u Osnovnom sudu Danilovgrad u odnosu na sudove u Rožajama, Plavu, Cetinju i Kolašinu; – broj stanovnika Danilovgrada u odnosu na Plav, Cetinje i Kolašin“, rekao je Pajović.

Takođe, kako je napomenuo, „Osnovni sud u Podgorici je već preopterećen, tako da ne možemo a da se ne zapitamo kakva bi situacija tek bila u slučaju dodavanja predmeta iz Osnovnog suda u Danilovgradu“.

„Na samom kraju, u odgovoru na argument o skromnoj udaljenosti Danilovgrada i Podgorice, podsjećamo podnosioce predloga da Danilovgrad nije samo centar grada i uže gradsko jezgro, i da od Glave Zete, na primjer, do Podgorice ima čitavih 40 kilometara. Zbog svega navedenog, kao predsjednik Skupštine opštine Danilovgrad, još jednom izražavam svoje snažno protivljenje izmještanju Osnovnog suda i zahtijevam da sud opstane i ostane u Danilovgradu“, poručio je Pajović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.