Duško, da (u)ćutiš je tvoje pravo, ali i poguban izbor!

0

Piše: Dr Momčilo D. Pejović

Duško, ima(š) sva prava da ćuti(š)! Ali, onda je sve jasno kao dan! Umislio je(si) da ima(š) „plavu torbu“ odnosno snimak iz koje tvoj „prijatelj“, ladno, uzima „svoj“ novac, kao desetak odnosno „porez na promet“!?

Od svega što je obećavao godinama na tu temu, Duško je sada svojom „ekskluzivom“ od izjave, date za Portal RTCG, a prenijeli je neki mediji stavio tačku i time (ne)voljno odnosno (ne)dogovoreno – sporazumno zatvorio i to pitanje! Naravno, samog sebe je još dublje porinuo u blato svojim dugogodišnjim kome(n)dijanjem od obećanja da nam iz Londona u Crnu Goru „sa sobom (do)nosi i plavu torbu“, iako ona neće biti po volji odnosno prijatno se neki(zi) neće osjećati!?

Možda je postojao odnosno Duško imao taj snimak, ali ga je (is)kompromitovao izjavom da ga je „poslao prvo Milu“, njegovom „prijatelju“, pa sada od svega toga nema ništa što bi ga moglo spasiti daljeg zadržavanja u pritvorskoj jedinici, kao bezbjednog samca u ZIKS-u – Spužu, tu nedaleko od Podgorice ili njegove novoformirane opštine Zete!

Takođe, niko Dušku ne smeta da i dalje javnost obmanjuje ili uveseljava i ubjeđuje da ima „plavu torbu“ sa kojom maše iz pritvora, pa sebi u dokolici razbibrigu nalazi, jer vremena ima na pretek a za posao ne mora da brine! Hranu koju ima, kao ponudu na švedskom stolu sa brojnim društvom, ne mora uzimati dobrovoljno već je nabavljati iz nekog od restorana koji su u blizini odnosno izvan ograde mjesta besplatnog mu boravka!? Toliko je valjda zaradio i zaslužio da ga neki prijatelji, koje više ne proziva, mogu sponzorisati sa sva tri obilnija obroka dnevno, doduše bez korišćenja bazena da bi se baškario i rashlađivao u ovim ne baš vrelim i sparnim danima, mada će uskoro zatrebati kad nastupe ljetnji žaropeci i sparne noći. Samo da nadležne državne službe blagovremeno izvrše zaprašivanja kako bi spriječili razmnožavanje i najezdu jata komaraca u narednim sparnim danima i noćima!

Kao što se da primijetiti odstupio sam od onog svog standardnog i argumentima podastrtog pisanja. Prišao sam malo sa „veselije“ strane izbjegavajući ozbiljnije bavljenje datom tematikom posebno oko Duškove (pre)velike želje da dođe u Crnu Goru odnosno njegov Monten(ij)egro, koji je dvije decenije gradio sa svojim „prijateljem“ Milom i bio, kako nam prizna, „zlatni sponzor“ svih izbornih pobjeda i posebno onom dobijenom odnosno kupljenom „referendumu o nezavisnosti Crne Gore“, kada su povratili iz(g)ubljenu crnogorsku (samo)stalnost!

Duškova su iskrena i ozbiljna obećanja, koja je „do juče“ davao, danas konačno zatvorena ličnom izjavom: „(…) snimak plave torbe neću objaviti, ponajprije jer se na njemu pominje jedan od mojih prijatelja, a i vezano je za finansije iz inostranstva koje je Đukanović dobio od jedne zapadne zemlje“!?

Očigledno je da Duško nepobitno čuva nekog od svojih velikih „prijatelja“, jer ima velikih i debelih razloga da (ne)postojeći „snimak plave torbe“ ostane neobjavljen, čak ni po cijenu da izgubi parnicu protiv države Crne Gore za svoja potraživanja od preko pola milijarde eura!? Tu mi je nešto nejasno odnosno potpuno vedro oko dila ili sporazuma da ućuti odnosno ne pokaže „snimak plave torbe“, jer tako je odlučio Duško za sva vremena ako neće da ga država pušti na slobodu, pa da opet negdje strkne i javi se iz neke druge države u kojoj takođe ima državljanstvo i pasoš! Ovim je, na sve što je pričao i pripovijedao, obećavao i zamajavao „in live“ dok je bio u Londonu, Duško stavio tačku toliko veliku da je veća i od Begove ili Spuške glavice, a koju može besplato gledati po vas cijeli dan!

Te i tome slične njegove priče i mudrine da „nikad ne laže“ su veoma neozbiljne i suviše smiješne čak i da se djeci pričaju, a kamoli da ozbiljno za javnost tako nešto bude plasirano i još uslovljeno i ucjenivačko! Umislio Duško da je on neko od koga će se (za)ljuljati zemlja kojom hodaju građani ne samo Crne Gore nego i susjedstva pa i mnogo dalje, duž cijele Evrope! To je, krajnje, ne samo nepremijereno već i uveliko pečobrazno jer vrijeđa inteligenciju brojnih čitalaca koji su, ipak, sa izvjesnom rezervom doduše (po)vjerovali da on kao jedan doktor nauka i ujedno profesor na fakultetu morao bi biti mnogo ozbiljniji i moralniji ako mu je stalo do sopstvene ličnosti i riječi koju daje u javnost!? Pa, valjda, nijesu svi građani Crne Gore toliko naivni da poslije svega povjeruju Dušku u još jednu priču koju bi da plasira, a bez epiloga!?

Međutim, Duško svakako da ima(š) slobodu u prava da tako nesto kaže(š) a da za sada nikome javno ne odgovara(š) i ne snosi(š) bilo kakvu moralnu odgovornost, ako ne krivičnu, zbog javnih izjava kojima dugo godina obmanjuje(š) javnost! Na sve t(voj)e maštarije tvoj „veliki prijatelj“ Milo uživa u dokolici i uvjeren sam da sasvim mirno i ugodno ispija šampanjac smiješeći se tvojim zanovijetanjima i zabludama. To su razlozi zbog kojih on i uopšte ne reaguje, a skoro je dobio i na sudu parnicu da ga je Duško oklevetao i uvrijedio iznoseći neistine „o plavoj torbi“ vezane lično za njega kao „prijatelja“!

Ipak je, Duško, zbog svega toga pao, makar na moralnom planu, i ta njegova javna riječ više ama baš ništa ne znači odnosno bezvrijedna je i besmislena, i nikoga ne dotiče niti se ko osvrće na te izjave.

Naravno, sve ovo pišem iz principjelnosti, lično datog obećanja tebi Duško da ću te stalno podsjećati na tvoja obećanja dokle god ne pokažeš „snimak plave torbe“ ili prizna(de)š da od toga nema ništa, a ujedno i prkosa, i inata da ti u brk odnosno otvoreno i javno kažem da nemaš prava da javnost zamajavaš svojim obećanjima, pa sada odnosno danas kažeš da od toga nema ništa ako te ne pušte iz pritvora.

Pa ko je Duško, iako je nekad bio „zlatni sponzor“ D(r)PS-ovaca, da tako može(š) javno davati izjave bez lične, moralne i krivične odgovornosti a bogme i odgovornosti jednog osobe koja je doktor nauka i profesor na fakultetu, doduše privatnom odnosno njegovom ličnom?

E to je moj inat i princip da Dušku javno rečem što mislim bez i najmanje namjere ili pomisli da ga lično uvrijedim niti povrijedim njegovu naučnu i profesorsku karijeru. Ako neko ima novac ne znači da mu je sve dozvoljeno i da može da obmanjuje javnost, jer ga niko na tako nešto ne opominje, a i kad bi htio teško je to obajviti jer je Duško zaštićen od strane pojedinih urednika štampanih ili elektronskih medija!

To je moj lični stav i rekoh to što sam mislio, a Duško najbolje zna šta mu je činiti poslije svega što mu se izdešavalo bježeći iz Crne Gore u London, da bi poslije nekoliko godina „dotrčao“ i zaustavio se u Spuž, nadomak Podgorice, dok mu veliki prijatelj planduje u „ničijoj kući“  i bogme troši svoja mjesečna primanja uživajući status „počasnog predsjednika“ Crne Gore! Dobro je Duško, negdje (p)odavno, rekao „da jedan od nas dvojice ne može biti na slobodi“ odnosno u Crnoj Gori! Ta mu se želja, doista, ostvarila makar privremeno!

Nije Dušku ni milo, niti svejedno, a ni lako ponajmanje, jer teško je biti u pritvorskoj sobi kao samac bez sanitarija i ukupnog komfora, koji je ne tako davno uživao dok je bio na slobodi u bezbjednom Londonu, na koje uslove se bio navikao. Sada je primoran da se „kao stranac“ povinuje drugačijim uslovima i pravilima boravka u „tuđoj kući“ i bogme neugodno osjeća brojem prisutnih u zajedničkim prostorijama tokom prijema stranaka i visokih ličnosti iz kruga biznisa! Teško je sve to (is)trpjeti sada kada najednom nestane, a dobrovoljno napravi(š) izbor da (u)ćuti(š) i ujedno počne(š) da postavlja(š) uslove domaćinu za dalji boravak koji ti je besplatan, iako nije kao na plaži u Sen Tropeu!

Da li Duško nekoga pokriva i da li će uopšte uspjeti u svojoj taktici i strategiji da se sa slobode brani sasvim mi je svejedno, eto koliko me brine(š) i ti i sve tvoje „poštenim radom“ stečeno milionsko bogatstvo? Samo imam poruku da izdrži u toj namjeri, ali s obzirom na godine pri kojima je teško da će uspjeti, jer su mnogi koji su to pokušali odustajali od te borbe, pa i neki od takvih koji su „pisali naloge“ za njegovo  izručenje državi Crnoj Gori!

Duško, kakva god da je ta „demokratska i pravna“ država Crna Gora, ucjenjivanjem nećeš uspjeti uplašiti makar pojedince u državnim institucijama, koji će odlučivati o tvojoj sudbini koja te zadesila dobrim dijelom i tvojom ulogom dok si bio sa tvojim „velikim prijateljem“ na djelu da zagovaraš i ostvaruješ vaše zamišljene državne poslove i lične interese!

Zbogom Duško i neka te zdravlje dugo posluži, jer mi se sve čini da ćeš samom sebi najviše naškoditi. Bolje (p)odaj „snimak plave torbe“ pa neka sudije, advokati, vještaci i svi koji će tu učestvovati odluče o tvojoj krivici i(li) pravici, ako ih i koliko bude bilo! Odsluži pošteno svoj dio krivice, ma koliki (da je) bio!

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.