Dan odluke u Premijer ligi: Mančester Siti ili Arsenal

0

Trka za titulu prvaka Engleske u fudbalu biće riješena danas, posljednjeg dana sezone, a trofeju se nadaju Mančester Siti i Arsenal, koje dijele samo dva boda.

Trenutni lider na tabeli, Mančester Siti ugostiće Vest Hem na stadionu Etihadu u nadi da će osigurati četvrtu uzastopnu titulu u Premijer ligi.

„Čekićari“ će završiti na devetom mjestu bez obzira na ishod utakmice protiv Sitija, jer zaostaju za Mančester Juanjtedom na osmom mjestu za pet bodova, dok imaju četiri boda više od Bornmauta, koji je na 10. mjestu.

Jedini motiv za Vest Hema je da pruži pomoć svom bivšem veznjaku Deklajnu Rajsu, koji je prošlog ljeta otišao u Arsenal.

„Topnici“ dočekuju Everton, koji će takođe igrati bez naročitog interesa. Klub sa Mersisajda udaljen je 14 bodova od zone ispadanja.

Jednačina za Mančester Siti, koji vodi Pep Guardiola, vrlo je jednostavna – pobijediti Vest Hema i zadržati krunu Premijer lige.

Ako Siti remizira sa Vest Hemom ili izgubi, tada priliku ima Arsenal.

„Topnici“ znaju da, uz zaostatak od dva boda za Sitijem, prije svega moraju pobijediti Everton.

Ono što ekipa Mikela Artete ima u svoju korist je bolja gol razlika. Dakle, ako Siti remizira, a Arsenal pobijedi, tada će dva kluba završiti izjednačeni po bodovima, ali će trofej otići Arsenalu, prvi put u 20 godina.

Koliko bi titula značila Sitiju i Arsenalu?

Mančester Sitiju je teško nadmašiti podvig iz 2023, kada su podigli pet trofeja. No, može osvojiti sva tri engleska trofeja, jer je već osvojio naslov EFL kupa, dok ga čeka i finale FA kupa protiv Mančester Junajteda.

Siti takođe silno želi da ispiše istoriju i postati jedina ekipa koja je osvojila četiri uzastopna naslova Premijer lige.

Ranije, nekoliko klubova je osvojilo titulu tri puta zaredom, uključujući Mančester Junajted i Arsenal, ali nisu uspjeli četvrti put.

Za Arsenal, koji je 1930-ih pod vodstvom Herberta Čapmana osvojio tri titule zaredom, uspjeh u nedjelju označio bi kraj 20-godišnjeg čekanja na naslov prvaka.

Posljednji put su podigli trofej pod Arsenom Vengerom. Bio je to treći naslov prvaka francuskog stručnjaka s „Topnicima“, koji su stvorili vlastiti dio historije kada su kroz sezonu prošli bez ijednog poraza, na putu do drugog od ta tri trofeja.

Kada se titula odlučivala u posljednjem kolu?

Bilo je nekoliko uzbudljivih završetaka utrke za naslov, ali najpoznatiji primjer bio je kasni pogodak Serhijia Aguera za Mančester Siti u sezoni 2011/12.

Argentinac je u sudijskoj nadoknadi postigao gol za pobjedu nad Kvins Park Rendžersom, koji je bio na dnu tabele, te Sitiju donio prvi naslov prvaka nakon 1968. godine.

To je uskratilo tadašnjem menadžeru Mančester Junajteda, Aleksu Fergusonu uzastopne naslove te sezone i odgodilo njegove planove za penziju, jer je ostao još jednu godinu kako bi vratio trofej Junajtedu, 13. i posljednji put.

Loša vijest za Arsenal je da nijedna ekipa posljednjeg dana sezone nije sa drugog prešla na prvo mjesto.

 

(Al Jazeera)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.