Spajić: Crna Gora je pravi centar Zapadnog Balkana; Varhelji: Krajem mandata trenutnog sastava EK Evropska unija biće spremna da primi nove članice

0

Čestitam svima koji su radili na Planu rasta, crnogorske ambicije su velike, jer Crna Gora je pravi centar regiona, pa tako vjerujem da ćemo sa svima olakšati rješavanje bilateralnih pitanja, pa i onih bolnih, saopštio je premijer Milojko Spajić nakon Samita lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije pod sloganom „Jedan region, zajednička vizija”, koji je danas održan u Kotoru, tokom kojega su lideri zemalja regiona, predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država razmatrali Plan rasta za Zapadni Balkan, najavljeno je iz Vlade Crne Gore. Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je saopštio da će krajem mandata trenutnog sastava Evropske komisije, EU biti spremna za proširenje.

“Naša regija će biti ekonomski napredna i to je nepovratan proces”, poručio je Spajić.

On je rekao da je budućnost ta koja mora definisati prošlost, pa je važno da Zapadni Balkan bude zajedničko tržiše, kao dio velikog i bogatog tržišta.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je na konferenciji za novinare saopštio da će krajem mandata trenutnog sastava Evropske komisije, EU biti spremna za proširenje.

“Plan rasta više nije u fazi nacrta, već je ušao u finalnu fazu – fazu implementacije. Tržište Crne Gore, koje je jako malo, možda nije toliko primamljivo investitorima. Međutim, ako postane dio SEPA-e, onda je to pitanje znatno drugačije posmatrano sa aspekta ozbiljnih investitora”, objašnjava Varhelji.

Odgovarajući na pitanje kako će se Crna Gora odnositi prema dobijenim protestnim notama od susjednih zemalja, BiH i Hrvatske, crnogorski premijer je kazao da će bilateralna pitanja biti riješena lakše ako region postane zajedničko tržište.

Komentarišući potencijalnu rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, Varhelji je naglasio da ne želi da se previše miješa u unutrašnja pitanja i bolne tačke prošlosti Zapadnog Balkana.

“Znamo što se desilo i na koji način, ko je to djelo izvršio, ipak, odluka je na Crnoj Gori”, istakao je Varhelji.

Premijer Spajić je ponovio da amandmani koje je podnijela Crna Gora na tekst Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici upravo smanjuju tenzije u regionu.

“Vjerujem da će prvi amandman, za koji je rečeno da će biti dio osnovnog teksta, na kraju i biti uvršten u Rezoluciju”, zaključio je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.