Predsjednik Matice Grka u Srbiji: Nećemo glasati za sramnu Rezoluciju – na nebu Bog, na zemlji Srbija

0

Nepravedni pokušaj onih koji su činili genocid u prošlosti da za to optuže Srbe i Srbiju ovih dana su u punom jeku. Zvanični Beograd se lavovski bori u borbi za istinu u međunarodnoj areni, a mnogi su mislili da je Grčka zahladila svoj odnos prema zvaničnom Beogradu zbog izjave Dore Bakojani u Savetu Evrope. Međutim, činjenica je da su Srbi i Grci vjekovima gajili bratsvo i prijateljstvo, zajedno čuvajući pravoslavnu kulturu i tradiciju u ovom dijelu Evrope. Najugledniji Grk u Srbiji-prof. dr Hristos Aleksopulos je, u svom nedavnom boravku u Atini imao priliku da se, između ostalog sretne i sa toliko u našoj javnosti negativno pominjanom Dorom Bakojani.

Kako ističe, razgovor je protekao u prijateljskom maniru i čvrstom stavu sa njene strane da Grčka nikada neće stati na stranu revizije istorije i da ova zemlja u UN neće glasati za sramnu rezoluciju o Srebrenici kojoj je namjera da cjelokupnom srpskom narodu stavi žig genocida i čije usvajanje bi imao nesagledive posledice, ne samo u smislu narušavanja istine nego i očuvanju ionako krhkog međunarodnog poretka zasnovanog na pravu, a poznato je da je Srbija danas jedna od rijetkih zemalja koja čvrsto stoji u odbrani međunarodnog prava i zdravorazumskih principa vođenja međudržavne politike.

U Saopštenju za medije prof. dr Hristos Aleksopulos koji je i predsjednik Matice Grka u Srbiji istakao je:

“Prilikom našeg susreta, Dora Bakojani mi je obrazložila stanje stvari oko njenog izvještaja Savjetu Evrope i osjetljivosti pitanja južne srpske pokrajine i kako se na to gleda u Grčkoj. Rekla mi je da postoji dva mita po ovom pitanju o zaključku Savjeta Evrope“, kaže Aleksopulos.

“Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (SE) je 16. aprila velikom većinom (82,9%) glasala za moje mišljenje za pristupanje Kosova* Savjetu Evrope. Bio je to važan dan i za odbranu ljudskih prava i za stabilizaciju Zapadnog Balkana.

Međutim, pošto za nas Grke pitanje Kosova* ostaje izuzetno osetljivo, zbog grčko-srpske kulturne blizine ali i očiglednih sličnosti sa kiparskim pitanjem, smatram da je neophodno da se osvrnem na neke mitove oko odluke, kako bi ona u potpunosti bila razumio šta jeste i – što je još važnije – šta nije“, rekla je Bakojani Aleksopulosu.

Naveo je koji su to “mitovi“ koje mu je predočila Bakojani

Prvo, Grčka (grčki poslanici koji su glasali) priznala je Kosovo*

“Savjet Evrope je međunarodna organizacija – različita od EU. – koji ima jedini cilj da brani demokratiju, vladavinu prava i ljudska prava u Evropi.

Dakle, za razliku od drugih međunarodnih organizacija, članstvo u SE je istorijski bio jednostavan proces (46 od 49 evropskih zemalja su već članice), tako da što više evropskih građana ima pristup demokratskim „alatima“ koje nudi.

Kao iu svim slučajevima, zahtev za sastavljanje mišljenja stigao je od vlada članica SE. Dana 19. juna 2023. god. Parlamentarna skupština mi je povjerila odgovornost zaključka, pitanje da li Kosovo ispunjava neke osnovne uslove za ulazak u organizaciju. Nije tražena procjena da li je Kosovo* država ili nije. Niti bi se to moglo zahtjevati iz prostog razloga što je to isključivo pravo vlada država članica.

Parlamentarna skupština me je imenovala za izvjestioca ovog zaključka znajući da dolazim iz države koja ne priznaje Kosovo*. Na taj način je garantovao najstrože upravljanje pitanjem“, navela je Bakojani Aleksopulosu

Drugo, Grčki poslanici dali su blanko ček Kosovarima*

“Za postizanje pozitivnog zaključka bilo je potrebno 300 dana, misije u Prištini i Briselu, tim specijalizovanih pravnika i desetine sastanaka sa vladama, ambasadorima, srpskim gradonačelnicima, predstavnicima Srpske crkve, nevladinih i međunarodnih organizacija.

Vlastima u Prištini je bilo potrebno i da, posle 25 godina, obnove imovinu najznačajnijeg srpskog manastira u regionu, da povuku predlog zakona o eksproprijaciji srpske imovine i da potpišu dugačku listu konvencija o ljudskim pravima, koje , između ostalih, srpska manjina pod međunarodnom zaštitom.

Ni od jednog potencijalnog člana nije zatraženo da izvrši toliko reformi prije nego što se uopšte razmatra za članstvo u Organizaciji“, zaključila je Bakojani prilikom razgovora sa Aleksopulosom.

Predsjednik Matice Grka u Srbiji koristi svaku priliku da na međunarodnom planu promoviše Srbiju i vjekovno prijateljstvo Srba i Grka koje je ovih dana na ispitu, ali je neminovno da je grčki narod bio, jeste i uvijek će biti uz Srbe u dobru i zlu.

Na kraju, Aleksopulos je poručio: “Grčki predstavnik sutra u UN neće glasati za sramnu rezoluciju, da se zna da je narod taj koji daje zadnju reč, a grčki narod je jasan: Na nebu Bog, na zemlji Srbija-najiskreniji prijatelj koji nikada nije odustao od poštovanja Grčke i iskrenog bratstva prema grčkom narodu“, zaključio je Saopštenje prof. dr Hristos Aleksopulos.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.