Proslava Vaskrsenja Hristovog u Vraki i Skadru 2024. godine

0

Praznik nad praznicima, Vaskrsenje Gospoda Boga i Spasa našeg Isusa Hrista i ove 2024. godine svečano je i saborno proslavljen u crkvi Presvete Trojice u Vraki kod Skadra, sa blagoslovima NJegovog blaženstva arhiepiskopa tiranskog, dračkog i cijele Albanije g. dr Anastasija Janulatosa i NJegovog Visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog i skenderijskog g. Joanikija u nedelju 5. maja 2023. godine.

Svetu vaskršnju liturgiju služio je protojerej mr Predrag Šćepanović, arhijerejski namjesnik podgoričko-danilovgradski.

Za pjevnicom je pojao mr Aleksandar Vujović, profesor Bogosslovije Svetog Petra cetinjskog i urednik Katihetskog programa Radio Svetigore.

Sabrani vjerni narod i ove godine se okupio oko svoje svetinje, u Vraki gde se okupljaju vjernici Srpske Pravoslavne Crkve, ne zaboravljajući svoju postojbinu i svoje svete pretke.

Posle pričešća, vjernom narodu, pastirskom besjedom obratio se protojerej Predrag Šćepanović.

Na vaskršnjoj liturgiji u Vraki, ove godine bilo je svečano i blagosloveno a posebna radost praznika je bila i prisustvo i velikog broja djece i mladih, koji su došli da proslave najradosniji hrišćanski praznik i nastavljaju tradiciju svojih svetih predaka. Na liturgiji bili su prisutni predstavnici srpskih udruženja u Skadru i Albaniji, članovi Pravoslavnog društva “Sveti Jovan Vladimir” i Udruženja Srba i Crnogoraca “Morača-Rozafa” na čelu sa predsjednikom g. Pavlom Brajovićem Jakojom, Simom Ajkovićem, predstavnicima Zoranom Ajkovićem, Viktorom Aleksejevičem Miščenkom i drugima.
Tradicionalno su osveštana i podijeljena jaja, kao i vaskršnji pokloni, koji su dar Mitropolije crnogorsko-primorske i blagoslov Mitropolita Joanikija srpskom narodu u Skadru.

Ovom prilikom predstavnike Mitropolije crnogorsko-primorske, koji su i ove godine došli da sa srpskim narodom u Skadru proslave praznik Vaskrsenja Hristovog, pozdravio je u ime domaćina g. Pavle Brajović – Jakoja. Na riječima domaćina g.Brajovića zahvalio se prota Predrag Šćepanović,a posle njega govorio je i Momir Šćepanović, profesor podgoričke Gimnazije „Slobodan Škerović“.

Na kraju sabranja sve prisutne u ime Mitropolije crnogorsko-primorske pozdravio je Aleksandar Vujović, profesor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog i urednik Katihetskog programa Radio Svetigore, koji je prenijevši pozdrave Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija pomenuo i radosnu odluku Crkve Božije o kanonizaciji Svete prepodobnomučenice Stefanide Skadarske, Dečanske i Bitoljske, koja je rodom iz slavne i junačke Vrake kod Skadra. Preko ove velike Božije ugodnice Crkva Božija a i srpski i albanski narod u Vraki i Skadru, dobio je još jednu molitvenicu i zaštitnicu pred Gospodom.

Vaskršnjom liturgijom i prazničnim sabranjem nastavljena je višedecenijska tradicija i briga Srpske Pravoslavne Crkve i Mitropolije crnogorsko-primorske, za vjerni narod u Vraki i Skadru, koji mukotrpno na ovim prostorima čuva svoju pravoslavnu vjeru, srpski jezik, svoje nasleđe, tradiciju i neraskidivu vezu sa svojom slavnom istorijom, pokazujući svim narodima jedinstvo suživota u blagoslovenoj zemlji Albaniji.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.