Pročitajte finalni predlog Rezolucije o Srebrenici: Traži se osuđivanje svakog negiranja „genocida“ – bez rezerve!

0

U konačnom predlogu rezolucije, koji je Radiju Slobodna Evropa proslijeđen iz Memorijalnog centra Potočari, odluka UN „da se 11. jul proglasi Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, koji će se obeležavati svake godine“.

RSE navodi da im je tekst rezolucije na engleskom jeziku dostavljen iz Memorijalnog centra Potočari.

UN, kako se navodi u tekstu, „bez rezerve osuđuju svako negiranje genocida u Srebrenici kao istorijskog događaja i pozivaju države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme, razvijanjem odgovarajućih programa, takođe kao znak sjećanja, kako bi se spriječilo poricanje i iskrivljavanje činjenica, te pojave genocida u budućnosti“.

Dalje se navodi da „UN bezrezervno osuđuju radnje koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid ispred međunarodnih sudova, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici“.

Takođe se ističe važnost okončanja procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i dostojanstvene sahrane, te poziva na nastavak procesuiranja onih počinilaca genocida u Srebrenici koji tek treba da se suoče sa pravdom.

Rezolucija „poziva sve države da u potpunosti ispoštuju svoje obaveze prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, kako je primjenjivo, i međunarodnom običajnom pravu o sprječavanju i kažnjavanju genocida uz dužno poštovanje relevantnih odluka Međunarodnog suda pravde“.

Od generalnog sekretara UN se traži da „uspostavi informativni program pod nazivom „Genocid u Srebrenici i Ujedinjene nacije“, počevši od svojih aktivnosti i priprema za 30. godišnjicu 2025. godine, i dalje traži od generalnog sekretara da „skrene pažnju svim državama na članove ove rezolucije, organizacije sistema Ujedinjenih nacija i organizacije civilnog društva na dužno poštovanje“.

Takođe, rezolucija „poziva sve države članice, organizacije sistema Ujedinjenih nacija, druge međunarodne i regionalne organizacije i civilno društvo, uključujući nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne učesnike da obeležavaju Međunarodni dan, uključujući posebna obilježavanja i aktivnosti u znak sjećanja i počast žrtvama genocida 1995. godine u Srebrenici, kao i odgovarajuću edukaciju i aktivnosti podizanja svijesti javnosti“.

Proteklih dana u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku održane su neformalne konsultacije o nacrtu rezolucije kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Kako je ranije objavljeno na zvaničnom sajtu UN, konsultacije o nacrtu pod nazivom „Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995.“ sazvali su stalne misije Njemačke i Ruande, zajedno sa misijama Albanije, Bosne i Hercegovine, Čilea, Finske, Francuske, Irske, Italije, Jordana, Holandije, Lihtenštajna, Malezije, Novog Zelanda, Slovenije, Turske i Sjedinjenih Država.

Prethodno je 30. aprila Savjet bezbjednosti UN održao sednicu o Bosni i Hercegovini na zahtjev Rusije, na kojoj je kao razlog za diskusiju istaknuto narušavanje bezbjednosne situacije i rizici od podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Rusija je zatražila sjednicu nakon pisma srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović koje je uputila Savjetu bezbjednosti UN.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.