Ambasador Italije: Želimo da ubrzamo ulazak Srbije u EU

0

Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori izjavio je u intervjuu za Tanjug da njegova zemlja želi da ubrza ulazak Srbije u EU, ističući da Beograd treba da iskoristi sadašnji trenutak.

„Živimo u delikatnim i teškim političkim vremenima, ali bez obzira na to moramo da pokušamo da uvidimo mogućnosti, ne samo probleme, jer problemi uvijek postoje za Srbiju, ali i za Italiju i mnoge druge evropske države“, rekao je Luka .

On je naglasio da njegova zemlja vjeruje u Srbiju i u mogućnost dalje ekonomske saradnje.

„Naravno, postoji problem povezan sa evropskom perspektivom države, u smislu da bismo voljeli da razvijemo i ubrzamo proces. Mi to moramo da učinimo, Italija je na čelu i pokušava da pomogne ubrzavanje procesa. I sada, u Evropi postoji nova, rekao bih, svijest o procesu proširenja. I mi stvarno pokušavamo da gurnemo Srbiju da iskoristi ovaj trenutak“, rekao je Gori.

Istakao je da će Italija nastaviti da podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji.

„Prijateljstvo između Italije i Srbije je vrlo živo i dinamično. Prije svega, to je prijateljstvo u kojem uvijek postoji prostor za razumjevanje razloga onog drugog. Tako da mi ponekad moramo da razumijemo teškoće Srbije, a Srbija je uvijek spremna da razume teškoće Italije“, rekao je Gori.

On je naglasio da je to političko, ekonomsko i kulturološko prijateljstvo.

“To je veoma duboko prijateljstvo između dva civilizovana društva. Ovde u Srbiji postoji mnogo ljubavi za Italiju, a isto tako postoji puno ljubavi u Italiji za Srbiju. I ova veoma jaka veza je zapravo baza na kojoj razvijamo naše bilateralne odnose“, naglasio je Gori.

Ambasador je podsjetio da je mnogo italijanskih ministara prošle godine posjetilo Srbiju, uključujući i premijerku Đorđu Meloni, koja se sastala sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Srbija i Italija ove godine obeležavaju dva važna datuma – 145 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i 15 godina od potpisivanja deklaracije o strateškom partnerstvu dvije zemlje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.