U Budvi oko 9.000 turista

0

Uporedo sa lijepim vremenskim prilikama, u primorskim gradovima je krenula i predsezona. U Budvi tako trenutno boravi oko 9.000 turista, od čega je oko 5.000 u privatnom, a nepunih 4.000 u hotelskom smještaju.

– U hotelskom smještaju imamo oko deset procenata više turista nego u istom ovom periodu prethodne godine što je obećavajuće. U komunikaciji sa hotelijerima smo u saznanju da imaju dosta dobru najavu za predsezonu počevši od vaskršnjih i prvomajskih praznika, te da ukoliko se trend takvih najava nastavi oni očekuju i mnogo bolju glavnu turističku sezone. Strukturu gostiju najviše čine turisti iz Zapadne Evrope, tačnije turisti iz Njemačke, Velike Britanije, Španije, što su nam i ključna emitivna tržišta. Naravno, tu su i nezaobilazni gosti iz regiona koji najviše borave u privatnom smještaju. Tu su turisti iz Rusije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Ukrajine, Turske, a zanimljiv je podatak da u ovom trenutku u privatnom smještaju imamo i turiste iz Azerbejdžana – saopštila je predstavnica Turističke organizacije Budva Ljubica Pribilović.

U Budvi je u posljednje vrijeme zabilježen i veliki broj izletnika iz SAD i Njemačke koji u metropolu crnogorskog turizma u obilazak dolaze autobusima iz Dubrovnika. Oko 1.000 izletnika je od početka godine, pa do danas posjetilo Budvu.

– Aktivno radimo i na unapređenju pješačkih staza, jer su one u ovo vrijeme jako atraktivne. Radimo na krčenju staza, uređenju odmorišta… U prethodnom periodu smo rekonstruisali čuvenu pješačku stazu Jegorov put od Miločera do Čelobrda. Nadamo se da ćemo narednih dana i organizovati jednu pješačku turu kako za medije, tako i za sugrađane kako bismo prošli nekim od tih staza i vidjeli Budvu iz neke drugačije perspektive – istakla je Pribilović.

Osim ulaganja u aktivni turizam, TO Budva vrijedno radi i na unapređenju manifestacionog turizma. Nakon uspješno organizovanog Sajma promocije sjevera na moru, trenutno je u pripremi Međunarodni budvanski karneval.

– Karneval počinje 27. aprila Abrumom, narednog dana je dječja povorka, zatim 30. aprila ponovo Abrum, a 1. maja, na Praznik rada, biće održana velika karnevalska povorka. Karneval ove godine ima nikada veći broj učesnika, djeca mu se jako raduju i to će zaista biti divan bal pod maskama. Očekuje nas i zanimljiv kulturno-zabavni program, tako da će na više lokacija u Starom gradu biti žurke i program za najmlađe – kazala je predstavnica TO Budva.

Hotelijeri se takođe uveliko pripremaju za veliki priliv gostiju. Hotelska grupa “Budvanska rivijera” je uspješno počela da realizuje sve najavljene aktivnosti za 2024. godinu – prvo je otvoren hotel Palas u Petrovcu, zatima hotel „Aleksandar“, ovih dana se očekuje otvaranje hotela „Castellastva“, a krajem aprila biće otvoreno i turističko naselje „Slovenska plaža“.

– Prema svemu onome što imamo najavljeno za april mjesec već sada možemo da kažemo da će posjeta gostiju u našem hotelu ove godine biti veća u odnosu na april prošle godine. Struktura tržišta odakle dolaze naši gosti je zaista šarenolika i možemo da se pohvalimo da u naše hotele dolaze gosti iz cijelog svijeta. Kada govorimo o dominantnim tržištima to su i ove godine tržišta Franskuske i Velike Britanije, zatim tržišta Zapadne Evrope i Baltika. Imamo interesovanje i sa dalekih tržišta – Izraela, Kine, Kazahstana, a ovo ljeto očekujemo dolazak gostiju iz Egipta. Naravno ne smijemo zaboraviti i naše goste iz regiona koji će i ove godine doći u velikom broju – navela je PR menadžerka HG “Budvanska rivijera” Jelena Kaluđerović.

(Dan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.