Partizan se uzda u Zvezdu protiv Efesa: Crveno-bijeli nikada nisu slavili u Istanbulu

0

Ekipa Anadolu Efesa je u evroligašku sezonu ušla sa najvišim mogućim ambicijama. Iako su ih napustili trener Ergin Ataman, kao i srpski reprezentativac Vasilije Micić, aktuelni turski šampion je uspio da zadrži jezgro ekipe.

Umjesto trofejnog Atamana na klupu je sjeo Erdem Džan – koji je prethodne sezone imao sjajnu sezonu sa Turk Telekomom iz Ankare, dok su istovremeno doveli Darijusa Tompsona, jednog od najboljih bekova na tržištu prošlog ljeta. Sa te strane, djelovalo je kao da su izostanke, makar u teoriji, uspjeli da nadomjeste.

Ipak, ekipa iz Istanbula je katastrofalno otvorila sezonu i tokom velikog dijela ove evroligaške sezone činilo se kao da je plej-in (a kamoli plej-of) van domena realnosti. Trener Džan je smijenjen u februaru nakon ubjedljivog poraza od Žalgirisa, a zamijenio ga je Tomislav Mijatović, trener koji je proveo 14 godina kao pomoćnik u ekipi Efesa. U tom trenutku je djelovalo kao da klub i zvanično prolazi kroz kataklizmičnu sezonu i da bi najradije voljeli da se ova takmičarska godina što prije završi.

Međutim, kada se pogleda šira slika, čini se da su se ozbiljno zanemarivali zdravstveni problemi sa kojima se Efes suočavao. Konteksta radi, treba imati u vidu da je, prije svega jedan od nosioca igre Vil Klajburn propustio skoro trećinu regularnog dijela evroligaške sezone, odnosno deset utakmica. Amerikanac je nedavno izjavio kako smatra da je najbolja ’trojka’ u Evropi i, iako je ta izjava diskutabilna, definitvno je jedan od najpotentnijih napadača u čitavoj ligi (ne samo na toj poziciji). Ali, još važnije od toga, on je krucijalan šraf u igri Efesa.

Što se tiče ostalih igrača, Tibor Plajs je propustio 12 utakmica, Elajdža Brajant 11, Derek Vilis devet i Rodrig Bobua četiri. Toliko povrijeđenih igrača u sezoni koja je po svemu sudeći jedna od najkompetetivnijih u istoriji evropskog klupskog takmičenja je zaista hendikep koji je izrazito teško prevazići. Iz tih razloga, djeluje kao da bi se sa sigurnošću moglo reći da bi situacija na tabeli bila drastično drugačija da je tim bio kompletan, a plej-of se ne bi dovodio u pitanje.

Naravno, u poslednjem kolu ekipa Efesa će dočekati Crvenu zvezdu i čini se (možda se zaista samo čini) kao da će svi ljubitelji košarke u Srbiji navijati za crveno-bijele, odnosno da tim iz Istanbula izgubi. Prije svega Delije, zato što je u pitanju njihov klub, ali i navijači Partizana kojima je poraz Efesa, uz trijumf u petak protiv Valensije, neophodan kako bi se našli među prvih deset ekipa na Starom kontinentu.

Međutim, realnost je nažalost takva da je Efes apsolutni favorit. Ne samo da su konačno zdravi i kompletni, već su u nizu od osam pobjeda između domaćeg prvenstva i Evrolige – uključujući i dva trijumfa nad vječitim rivalom, Fenerbahčeom, u gostima. U tom smislu, djeluje kao da je Efes, kada je najvažnije, dostigao vrhunac forme.

Sa druge strane, postoji mogućnost da su povrede ipak odradile svoje i da je tim iz Istanbula ‘zakasnio’ što se tiče ove evroligaške sezone, ali nema sumnje da će se svim silama boriti do samog kraja. Upravo iz tog razloga je Efes – u slučaju da pobijedi Crvenu zvezdu – ekipa s kojom niko ne želi da se sretne ni u plej-inu, ali ni u plej-ofu – pa čak ni Real Madrid koji je, na domaćem terenu, tek nakon nevjerovatnih četiri produžetaka uspio da dođe do trijumfa nad turskim timom.

ZVEZDA NIKAD NIJE POBIJEDILA EFES U ISTANBULU, ALI…

Kakogod da se okrene, upravo ekipa Anadolu Efesa ove sezone služi kao sjajan primjer koliko lako jedna izrazito talentovana, kvalitetna, ali i skupa ekipa može da – zbog rigoroznog tempa takmičenja – sklizne na tabeli. I koliko je zapravo teško, ali ne i nemoguće, ispraviti kormilo nakon takvih neprilika.

EVROLIGA, 34. KOLO

Četvrtak

19.00h Monako – Bajern Minhen

19.00h Žalgiris – Real Madrid

19.30h Anadolu Efes – Crvena zvezda

20.05h Makabi Tel Aviv – Olimpija Milano

20.15h Panatinaikos – Alba Berlin

Petak

20.15h Olimpijakos – Fenerbahče

20.30h Partizan – Valensija

20.30h Virtus Bolonja – Baskonija

21.00h Asvel – Barselona

http://

Standings provided by Sofascore

(sk)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.