Dragović: Imajući u vidu odluke Vlade, SO Šavnik i stav predsjednika države da ne raspiše izbore u Šavniku, najbolje rješenje okončanje izbornog procesa

0

Poslanik Pokreta Evropa sad Darko Dragović izjavio je da „slučaj Šavnik“ do sada nije zabilježen u Crnoj Gori.

Sa pravnog aspekta, načelno je saglasan sa odlukom predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića da ne raspiše izbore u Opštini Šavnik poslije skraćenja mandata odbornicima. Međutim, postavlja pitanje da li je na predsjedniku da se upušta u pravne analize.

“Prema mom mišljenju, dužan je samo da u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika, odnosno Zakonu o lokalnoj samoupravi, raspiše izbore. Mogu se složiti sa njegovim pravnim shvatanjem, ali ne smatram da je to u okviru nadležnosti predsjednika Crne Gore koje su jasno definisane Ustavom i navedenim zakonima”, rekao je Dragović za TV Adria.

Da situacija bude još komplikovanija, Zakon o izboru odbornika i poslanika ne definiše mogućnost poništavanja postojećeg izbornog ciklusa, budući da se u slučaju Šavnika izborni proces nije mogao realizovati na dva biračka mjesta.

“Pravno najčistije i najjednostavnije bi bilo da se okonča izborni proces. Tu će najvjerovatnije biti politička odluka, koja upućuje na nove izbore. Međutim u ovom trenutku nemamo nove raspisane izbore. Tako da, imajući u vidu odluke Vlade i Skupštine opštine Šavnik, i stav predsjednika države da ne raspiše izbore, mislim da je najbolje rješenje okončanje izbornog procesa”, zaključio je Dragović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.