Lidera u evrointegracijama nema u anketi sprovedenoj u EU: Istraživači zaboravili Crnu Goru i iskazali nepoštovanje prema zemlji koja dvije i po decenije bespogovorno ispunjava svaki nalog iz Brisela

0

Pproširenje EU nije ni među 10 prioriteta koje su evropski birači naveli za predstojeći period, pokazala je anketa koju su sproveli Ipsos i Juronjuz na 26.000 ispitanika u 18 država članica, prenosi Nova.rs.

Relativna većina glasača u EU ne dijeli ideju svojih lidera da bi ulazak više zemalja u Uniju povećalo stabilnost Evrope.

U ovom slučaju, geografsko i političko okruženje takođe igraju ulogu. U nordijskim zemljama podrška dramatično opada, dok birači u zemljama centralne i južne Evrope imaju različita mišljenja.

Anketa je pokazala da je među evropskim biračima najpopularnija zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji je Ukrajina.

Na primjer, 68 odsto Finaca želi da Ukrajina uđe u EU. Finska. Slijede Portugal i Španija, gdje je velika većina (68 odsto) takođe za ulazak Ukrajine. Druge nordijske zemlje, uključujući Švedsku i Dansku, kao i zemlje članice koje se graniče sa Ukrajinom, kao što su Poljska i Rumunija, takođe su pozitivno nastrojene prema ulasku Ukrajine u EU.

Država članica koja se najviše protivi ulasku Ukrajine je Mađarska, gdje se takvom potezu protivi 54 odsto ispitanika. Uprkos otvorenoj podršci predsjednika Emanuela Makrona Ukrajini u odnosu na Rusiju, Francuska je takođe jedna od država članica u kojima je otpor pridruživanju Ukrajine najveći.

Evropljani su podijeljeni oko pristupanja Srbije: 37 odsto je protiv, a 35 odsto za. Pristupanju Srbije EU Rumuni su najveća podrška, dok su Njemci, Francuzi i Holanđani u velikoj mjeri protiv.

Isto važi i za Albaniju, gdje protivnici ulaska u EU prednjače sa 38 odsto u odnosu na 34 odsto za.

Ulazak Bosne i Hercegovine u EU podržava samo 37 odsto evropskih birača, 33 odsto je protiv, a 30 odsto nema stav. Najviše pristalica su Rumuni (62 odsto), ali protiv toga je i većina Njemaca (40 odsto) i 50 odsto Francuza.

Kada je u pitanju Gruzija, pristalice i protivnici su izjednačeni sa po 35 odsto, a još 30 odsto nema odgovor. Gruzija je dobila status kandidata u decembru prošle godine, a lideri EU još nisu odobrili početak pregovora.

Prema ovom istraživanju, Turska je najmanje popularan kandidat za EU ​​među Evropljanima: 55 odsto anketiranih Evropljana je protiv ulaska ove zemlje u EU.

Zanimljivo da se u anketi ne pojavljuje Crna Gora, država koja samo što nije ušla u EU, ako je vjerovati našim državnicima. Zašto balkanskog višedecenijskog lidera u evrointegracijama nema u ovom istraživanju, pitanje je na koje odgovor moraju dati realizatori ove ankete. Nepoštovanje koje su iskazali prema državi koja dvije i po decenije slijepo ispunjava svaki nalog iz Brisela, zahtijeva protest zvanične Podgorice.

Dok ne dobijemo izvinjenje za nipodaštavanje našeg uloženog truda na evropskom putu, možda bi trebali preispitati naš glavni spoljnopolitički cilj za koji izgleda zna samo uzak krug ljudi u Briselu koji naše zvaničnike tapšu  po ramenu preko dvije decenije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.