EKSKLUZIVNO: Vlada proslijedila Savjetu za borbu protiv korupcije dokumentaciju o lobiranju zaključenim sa američkom kompanijom za koje optužuju Abazovića da je nezakonito potpisao (FOTO)

0

Vlada Crne Gore je proslijedila Nacionalnom savjetu za borbu protiv korupcije na uvid i dalje postupanje dokumentaciju o angažovanju američke  firme Bipartizan za usluge lobiranja u SAD-u.

Vlada je uvidom u dokumentaciju  o angažovanju  lobističke firme Bipartizan Solution Inc. iz Vašingtona, Vlada je utvrdila određene nezakonitosti i optužila bivšeg premijera Dritana Abazovića da je 13. decembra 2022. potpisao ugovor bez saglasnosti Vlade.

Iz Vlade navode da nedostaje akt koji bi predstavljao osnov zaključivanja ugovora sa pravnim dejstvom u odnosu na Vladu, a dodaju i da nije ispoštovan ni Zakon o javnim nabavkama. Zaključuje se da je došlo do pogrešne primjene obavezujućih pravnih propisa prilikom pristupanja ovom pravnom poslu.

Ugovor o lobiranju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) sa kompanijom Bipartizan solutions, američko-izraelskog političkog analitičara Mičela Baraka, potpisan je u decembru 2022. na godinu dana. Ovaj ugovor, 43. Vlada je raskinula krajem maja, iskorištivši klauzulu koja je predviđala da se on može raskinuti u tom periodu.

Kako nezvanično saznaje BORBA, SDT-u će uskoro na postupanje biti predati materijali vezano za ovaj slučaj.

BORBA u nastavku upoznaje javnost sa dokumentacijom koja je proslijeđena Nacionalnom savjetu za borbu protiv korumpcije.

 

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.