U Skupštini o Do Kvonu, Spajić tvrdi: Bili smo svjedoci brutalne izmišljotine kojim su htjeli da nas isključe iz izborne trke

0

Poslanik Pokreta Evropa sad Miodrag Laković obrazložio je svoje pitanje gdje je pitao kako će zaštititi Crnu Goru od subverzivnog djelovanja kao u aferi Do Kvon.

„I politička zajednica i pravosudni organi su opterećeni aferom Do Kvon a u nekom neformalnom obliku smo imali epilog afere koji je dao jedan advokat koji je kazao da je afera osmišljena i da je bila usmjerena na diskreditaciju političkih protivnika. Iako neformalan, to možemo smatrati i epilogom, jer je bio u situaciji da dođe do tih podataka“, kazao je Laković.

Kako je kazao, ta afera je 10 mjeseci potresala crnogorsko društvo ali smo dobili i politički epilog te afere a očekuju i krivično pravni epilog.

Nesumnjivo će državno tužilaštvo okvalifikovati sve krivične radnje u vezi sa ovom aferom a koje su bile usmjerene na diskreditaciju političkih protivnika.

„Kada govorimo o političkom kontekstu afere, moramo se vratiti na 7. jun. Prisjetimo se da je vijeće za nacionalnu bezbjednost razmatralo operativne podatke, i nakon njihovog razmatranja, u liku najviših državnih zvaničnika sazvalo konferenciju za štampu gdje su obavijestili javnost da postoje sumnje da je PES pod sumnjom da je nezakonito finansiran i da je Spajić u nezakonitom odnosu sa određenim licima iz kripto zajednice. Na taj način ovi zvaničnici su brutalno prekršili Ustav i zakon nego su stavili i pod sijenku čitavi izborni proces i demokratiju u Crnoj Gori“, kazao je Laković dodajući da se državne institucije ne mogu koristiti za političko etiketiranje.

Ono što očekuju kao krivično pravni epilog, navodi Laković, je da se sazna ko je sve u ovo bio uključen i u čijoj glavi se rodila ideja o ovome.

Spajić o aferi: Primjer afere najbolje oslikava kakve rizike po demokratiju može imati neodgovoran pojedinac na poziciji moći

Premijer Milojko Spajić kazao je da je Laković napravio odličan presjek afere.

„Dao sam izjavu SDT-u. Neposredno pred izbore smo bili svjedoci brutalne zloupotrebe institucija, ali hajde da prevedemo na običan jezik. Bili smo svjedoci brutalne izmišljotine kojim su htjeli da nas isključe iz političke trke. Radujem se da se konačno riješi ovaj slučaj“, kazao je Spajić.

Ta afera je bila potvrda da se nismo odrekli tekovina totalitarnih društava.

„Moramo identifikovati pravne i institucionalne neusklađenosti koje ostavljaju prostor za različite interpretacije sistema bezbjednosti. Primjer afere najbolje oslikava kakve rizike po demokratiju može imati neodgovoran pojedinac na poziciji moći. Ovaj manipulativni prostor akteru može biti suđen. Važan zadatak ove Vlade je podizanje svijesti građana da lakše prepoznaju djelovanje domaćih i stranih aktera po pitanju hibridnih aktivnosti“, kazao je Spajić.

Dostizanje željenog nivoa bezbjednosti je dobrobit države, društva i pojedinca a to je garant stranih investicija.

„Kao jedan način zaštite, Vlada će nastaviti da jača institucije, posebno pravosuđe, u borbi protiv kriminala, korupcije i vladavine kriminala. Pitaću SDT ko je u svemu tome učestvovao“, kazao je Spajić.

Laković napravio paralelu između afere Do Kvon i afere Državni udar

Poslanik PES-a Miodrag Laković napravio je paralelu sa aferom Do Kvon sa aferom Državni udar.

„Zato je značajno da jačamo mehanizme kontrole, a naročito je tu u pitanju odbor kojim ja predsjedavam. U narednom periodu naše aktivnosti moramo fokusirati na kontrolu sektora bezbjednosti. Nekad je neko saslušanje medijski interesantnije i politički isplativije a ne smijemo zaboraviti da je funkcija odbora nadzor na sektorom bezbjednosti“, kazao je Laković

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.