Brnabić raspisala beogradske izbore za 2. jun

0

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je izbore za odbornike Skupštine grada Beograda za 2. jun ove godine.

„Upravo sam raspisala izbore za odbornike u Skupštini grada Beograda za nedelju 2. jun 2024. godine“, rekla je predsjednica Skupštine u obraćanju nakon raspisivanja izbora.

„Ovo je bila moja zakonska obaveza koju sam najkasnije dokraja današnjeg dana morala da ispunim. Izabrala sam poslednji mogući datum za raspisivanje beogradskih izbora, jer smo na zahtjev opozicije i izričitu molbu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića odlučili da ovi izbori treba da se održe u najkasnijem mogućem terminu u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije“, dodala je.

Brnabić je odluku o raspisivanju izbora potpisala u Domu narodne skupštine i pozvala da izborna utakmica bude fer i korektna, a da svi građani izađu na izbore i pokažu kojim smjerom Beograd treba da ide i da se razvija.

„Vrijeme prije raspisivanja izbora iskoristila sam da pokušam da pokrenem dijalog, da kroz razgovor sa svim parlamentarnim političkim akterima pokušam da učinim sve da ovi, kao i svi naredni izbori u Republici Srbiji proteknu i najboljem redu, u skladu sa najvišim demokratskim standardima, i da pokažemo, do čega mi je bilo posebno stalo, ozbiljnost i odgovornost koju dugujemo svim građanima Republike Srbije“, dodala je ona.

Danas ranije, Kolegijum o poboljšanju izbornih uslova između predstavnika opozicije i vlasti, predvođen predsjednicom parlamenta Anom Brnabić, završen je u Skupštini Srbije bez dogovora.

Brnabićeva je posle sastanka izjavila da joj je žao što nije postignut dogovor, i navela da je opozicija ponovila ultimatum.

Ona je dodala da opozicija nije željela ni da razmotri alternativne predloge koje je iznijela.

Vanredna sjednica Vlade Srbije zakazana je za četvrtak u 10 časova u Palati Srbija.

Ministrima će se obratiti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a prisustvovaće i predsjednica Narodne skupštine Ana Brnabić kao i predstavnici bezbjednosnog sektora, vojske i policije i direktori javnih preduzeća.

Na sjednici će se razmotriti akcioni plan, odnosno odgovor države na izuzetno nepovoljnu političku situaciju, koja je kulminirala poslednjim pritiscima na Beograd u vezi sa Kosovom i Metohijom i Republikom Srpskom.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.