Lakušić: Na jugu stanje redovno, u koritu rijeke Morače alarmantno!

0

Članovi Odbora direktora Zoran Lakušić i Zdravko Čurović posjetili su pumpnu stanicu „Budva“ i prekidnu komoru „Prijevor“ u skopu pripreme infrastrukture za ljetnju turističku sezonu.

Razgovarali su sa zaposlenima o potrebama za dodatnom opremom i održavanjem, kako bi se osigurala nesmetana isporuka pitke vode i adekvatan protok u slučaju dodatnih količina vode. Takođe su razgovarali o mogućem poboljšanju sistema i kapaciteta vodovodnog sistema kako bi se osigurala efikasnija usluga za turiste i lokalno stanovništvo.

Posjeta im je pružila uvid u trenutno stanje i potrebe ovih objekata, te su dogovorili konkretne korake za dalje unapređenje sistema.

Istaklu su da se raduju uspješnoj saradnji sa lokalnim vlastima i nadaju se da će zajedno doprinijeti kvalitetnijem životu za sve građane Budve.

Zabrinjavajući prizori iz korita rijeke Morače

Veoma zabrinjavajuće da se problem odlaganja otpada u Drugoj zoni sanitarne zaštite izvorišta „Bolje Sestre“ ponavlja, uprkos čestim akcijama čišćenja koje sprovodi Regionalni vodovod.

„Ovakvi ponovljeni incidenti ne samo da predstavljaju ozbiljnu prijetnju za zdravlje i sigurnost vode koju građani koriste za piće, već i pokazuju nedostatak svijesti i odgovornosti pojedinaca prema okolini. Zaista je neprihvatljivo da se ovakvi prizori mogu vidjeti u 21. vijeku, izgleda da nijesmo svjesni važnosti očuvanja životne sredine i njenog uticaja na zdravlje ljudi.

Očigledno da institucije sistema ne rade svoj posao, potrebno je više zajedničkog napora kako bi se spriječilo odlaganje otpada u rijeku Moraču. Primjena zakonskih sankcija i edukacija građana o važnosti očuvanja prirode i pravilnom postupanju s otpadom može biti ključno u rješavanju ovog problema.“ – kaže Lakušić.

Dodaje da i pored pohvala koje su dobili u sprovođenju akcija čišćenja otpada u Drugoj sanitarnoj zoni zaštite, očigledno je da je potrebno nastaviti s edukacijom građana o važnosti pravilnog odlaganja otpada i očuvanja životne sredine. Jako je tužno vidjeti da se rijeka Morača ponovo koristi kao deponija smeća od strane nesavjesnih građana.

Lakušić ističe i da je neprihvatljivo da građani ne poštuju svoju okolinu i ugrožavaju zdravlje ljudi kroz neprikladno odlaganje otpada, te da takvi postupci zaista zahtijevaju hitne i odlučne mjere nadležnih organa kako bi se spriječilo dalje ugrožavanje izvorišta „Bolje Sestre”.

„Nadamo se da će nadležne institucije djelovati kako bi se riješio problem odlaganja otpada u blizini izvorišta „Bolje Sestre“ i korita Morače te da će preduzeti konkretne mjere kako bi se zaštitila naša okolina i osiguralo zdravlje građana.

Apelujem na sve građane da preuzmu odgovornost za svoje postupke i da se pridržavaju propisa o zaštiti životne sredine, kako bi se spriječilo zagađenje rijeke Morače. Važno je da svi zajedno radimo na očuvanju resursa koji su od vitalnog značaja za naše zdravlje i dobrobit, te da se solidarno suprotstavimo nesavjesnom ponašanju koje ugrožava našu okolinu.“ – naglašava Lakušić.

Uključivanje lokalne zajednice, organizovanje akcija čišćenja i podizanje svijesti o ekološkim pitanjima mogu biti ključni koraci u rješavanju ovog problema i očuvanju rijeke Morače za buduće generacije, smatra on i dodaje da je važno da svi zajedno radimo na očuvanju naše okoline i da vodimo brigu o prirodi kako bismo osigurali zdravu i sigurnu budućnost za sve nas.

„Samo zajedničkim naporima građana i institucija može se postići trajno rješenje problema odlaganja otpada u korito rijeke Morače i očuvanja životne sredine – zaključuje predsjednik borda direktora „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ Zoran Lakušić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.