Bivši srpski obavještajac o Milu Đukanoviću: Još 1999 mu je obećana nezavisnost kada je išao da izlobira da se Crna Gora ne bombarduje

0

U momentu razbijanja Jugoslavije, Srbija je ostavljena za kasnije. Srbiju su ostavili za kraj. To znači okupirati, izazvati građanski rat u Jugoslaviji, razbiti državu kao takvu, zatim izazvati nacionalne sukobe na svim nivoima – Srba za Hrvatima, Slovenima, u Bosni… A onda u Srbiji pokušati izvršiti promjenu Ustavnog poretka, ekonomskog i političkog sistema.

Ovo je u podkastu Rubikon kazao general Vojske Jugoslavije i čuveni obavještajac Jovan Milanović. Milanović se dotakao i Crne Gore i bivšeg šefa države Mila Đukanovića. Kako je kazao, NATO je 1999. godine trebao proslaviti pedesetogodišnjicu formiranja NATO-a a ta proslava, kako je kazao penzionisani general američke vojske Vesli Klark, je trebala da podrazumijeva pravljenje spektakla.

„Taj spektakl bi bio da se Jugoslavija uništi u 96 sati. Sa Milom Đukanovićem je postignut tajni sporazum a oni su rekli da ukoliko u Crnoj Gori ne bude otpora, Crna Gora neće biti zahvaćena dejstvima. Tako je Crna Gora zaštićena. U Crnoj Gori su samo gađali aerodrome i ništa više pri čemu nisu nanijeli štetu. Milo Đukanović je sa njima kooperirao i obećana mu je i nezavisnost“, kazao je Milanović tvrdeći da je to već tada dogovoreno.

Obavještajac podsjeća da je spektakl zamišljen tako da prevari sve članice NATO-a jer je veliki otpor bio 1998.

„Imali su koncept koji su eksperti radili a ona podrazumijeva kopnenu operaciju. Ona je trebala da nastane onog trenutka kada je uništen PVO sistem“, kazao je Milanović.

Planirani spektakl je trebao da traje 96 sati, četiri dana i četiri noći – prvih 24 sata je uništavanje PVO i aerodroma, a onda je trebala da ide ponuda Slobodanu Miloševiću da prihvati kapitulaciju.

„U prvoj fazi je trebalo uništiti 16 ciljeva, druga faza je 9 ciljeva, nakon čega ide ultimatum, a ako to ne prihvati, onda kreće faza apokalipse odnosno uništavanja svega postojećeg. Cijelog energetskog sistema, bombardovanje brana, zarušavanje riječnih tokova, da ne govorimo o mostovima, putevima… Sve ono što čini život u Srbiji“, kazao je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.