Opština Hereg Novi traži od države da palata Burovina da bude dom Muzičke škole

0

Predsjednik Opštine Stevan Katić nedavno je uputio urgeciju Ministrastvu prosvjete, nauke i inovacija tražeći da se lokalnoj upravi na upravljanje ustupi sada već ruinirana plata Burovina.
Sličnu urgenciju Katić je uputio i 2022. godine ali je ostao bez odgovora. Katić je istakao da je cilj da Opština renovira objekat i opredijeli ga na korišćenje Muzičkoj školi i Hercegnovskom pozorištu. On ppodsjeća da je iz Burovine 2011.godine iseljeno Hercegnovsko pozorište, koje je u njoj radilo 30 godina, te da do danas nema značajnih pomaka u rješavanju situacije u kojoj se nalazi ova građevina.

– Zgrada sve više propadala, ništa se nije ulagalo, a objekt je gotovo pred urušavanjem. U njoj se sada okupljaju beskućnici. Opština je i prije dvije godine pokrenula inicijativu da se zajednički uđe u rješavanje ovog problema, s obzirom na to da je titular zgrade Ministarstvo prosvjete, preko Muzičke škole jer su ti subjekti upisani u vlasnički list. Tražili smo da se ova zgrada preda na korišćenje ili upravljanje Opštini gdje bi je kroz zajednički aranžman sa Muzičkom školom koristile i ostale institucije kulture, između ostalih, i Hercegnovsko pozorište – kazao je Katić.

Neispunjena obećanja
Opština Herceg Novi i JUK Herceg fest, uputili su 22.marta 2021.godine, dopis Ministarstvu prosvjete, nauke, umjetnosti i sporta u kojem traže 40.000 eura za izradu planske dokumentacije, kako bi palata Burovina, nekada velelepno, a danas sasvim oronulo zdanje, bilo obnovljeno. Tadašnja ministraka prosvjete Vesna Bratić prilikom prve radne posjete Herceg Novom izrazila je saglasnot da se iz Kapitalnog budžeta države, izdvoje sredstva i za ovu namjenu, ali to se nije dogodilo. Takođe, 21.septembra 2022.godine, u to vrijeme ministar prosvjete Miomir Vojinović, prilikom posjete Herceg Novom upoznat je sa stanjem i namjerama Opštine oko palate Burovina. Vojinović je tada obeća da će se založiti za njenu rekonstrukciju. Ali ništa se nijes deslo.
Članica školskog Odbora ispred Savjeta roditelja Muzičke škole Rada Matović kaže da su informisani da je Opština spremna da se objekat potpuno rekonstruiše, te da bi se budućim ugovorom utvrdilo da upravljanje objektom ostane u nadležnosti Muzičke škole.

– Iznijeli smo očekivanje da funkcija objekata ostane u domenu obrazovanja i kulture. Saglasili smo se sa predlogom predsjednika Katića da Opštine preuzme na sebe renoviranje Burovine, ali uz dogovor, oko kojeg je sačinjen i dokument, da Burovina ostane u primarnoj funkciji Muzičke škole i odsjeka za balet pri njoj. Dakle saglasni smo, da se objekat rekonstruiše, ali pod uslovima koje smo istakli – objasnila je Matović.

Članovi Hercegnovskog pozorišta i dalje brinu o nekadašnjoj kući
U palati Burovina do 2011. godine radili su Hercegnvosko pozorište i Muzička škola. Ipak članovi Hercegnovskog pozorišta i dalje brinu o ovoj ruini i svaki „napad“ na nju regularno prijave.

– Ne znamo je li izlišno podsjećati da je i oštećena zgrada dok je u njoj stanovalo Hercegnovsko pozorište bila brižljivo čuvana, bila je uredna i puna života, onog najljepšeg – kreativnog. On je odavno utihnuo, vandali su na sceni sve češće pa ostaje strah da će se Burovini desiti što i školskoj zgradi na Srbini, od urušavanja krova, do požara. Čini se da nema više mnogo vremena – Burovinu treba vratiti gradu! A grad mora da ima pozorište – poručila je upravnica Hercegnovskog pozorišta, Vitka Vujnović.
Direktorica Muzičke škole Nives Nenadović pojašnjava da su ranije uradili procjenu stanja palate Burovina.

– Iz Zavoda za nekretnine su procijenili da je palata kvalitetno građena, te da jedini problem predstavlja potkrovlje, odnosno krov, koji je u ruševnom stanju. Interesi Muzičke škole i Opštine su da Burovina bude u službi umjetnosti, kulture i obrazovanja – ističe Nenadović.

Palata Burovina je izgrađena u 17 vijeku u vrijeme kada je ovaj dio Boke bio pod turskom vlašću. Pripadala je dizdaru Mahmutu Bašiću. Nakon dva vijeka turske vladavine, grad su preoteli Mlečani. Prilikom tih borbi hrabrošću se istakao Peraštanin Ivan Burović i njemu je u znak priznanja Mletačka republika poklonila kuću turskog dizdara po kojem je ona dobila naziv palata Burovina.

(DAN)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.