SAD danas predlažu Savjetu bezbjednosti UN-a rezoluciju o prekidu vatre u Gazi

0

Sjedinjene Američke Države predložiće u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija rezoluciju u kojoj pozivaju na momentalni prekid vatre u Gazi.

Nejt Evans, portparol američke ambasadorice u Ujedinjenim narodima Linde Tomas-Grinfild, rekla je da su SAD radile na rezoluciji posljednjih nekoliko sedmica.

Rezolucija će “nedvosmisleno podržati trenutne diplomatske napore usmjerene na osiguravanje trenutnog prekida vatre u Gazi kao dio dogovora o taocima, koji bi omogućio oslobađanje zarobljenika i pomogao povećanju humanitarne pomoći”, rekao je Evans.

SAD stavile veto u tri navrata

“Ova rezolucija je prilika da Savjet govori jednim glasom kako bi podržalo diplomatiju koja se odvija na terenu i izvrši pritisak na Hamas da prihvati dogovor koji je na stolu”, dodao je.

SAD, Katar i Egipat već sedmicama posreduju između Hamasa i Izraela. Cilj je prekid vatre i razmjena talaca. Blinken je naglasio da će dogovor zavisiti o pristanku Hamasa.

SAD je do sada stavio veto na tri rezolucije kojima se pozivalo na prekid vatre u Gazi. Ali, sads stvari izgledaju nešto drugačije.

Američki državni sekretar otputovaće danas i u Izrael dok se intenziviraju razlike između Vašingtona i vlade Benjamina Netanyahua oko rata u Gazi.

Netanjahu je rekao da će njegova vojska ići u Rafah, blizu granice sa Egiptom, za koji Izrael kaže da je posljednje uporište Hamasa.

Međutim, SAD misle da će to rezultirati velikim krvoprolićem sa obzirom da se više od milion ljudi nalazi tamo nakon što su pobjegli od izraelskog napada na druga područja.

 

(Al Jazeera)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.