Lavrov i Dačić: Ne želimo novu krizu na Balkanu; Izvanredni lični odnosi Putina i Vučića

0

Cijenimo odnose koji se razvijaju između Ruske Federacije i Srbije, i zainteresovani smo da od Vas danas čujemo procjenu situacije na Balkanu, gdje se sve iskomplikovalo, rekao je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem, koji je doputovao u Moskvu.

Šef ruske diplomatije je istakao da Ruska Federacija nije zainteresovana da na Balkanu dođe do nove krize i ocijenio da je Moskva zadovoljna kako se, zajedno sa Srbijom, realizuju projekti u sferi trgovine, investicija, sporta, i humanitarnom sektoru.

Ministar je najavio da će tokom dana sa srpskim ministrom spoljnih poslova razgovarati dalje o bilateralnoj saradnji, ali i interakciji na međunarodnim platformama.

Lavrov je podsjetio da će zajedno sa Dačićem danas prisustvovati prijateljskom fudbalskom meču srpske i ruske reprezentacije i dodao da će stadion biti pun, pošto za ovim mečom postoji veliko interesovanje.

„Smatramo da je nedopustivo da se sport politizuje, iako Zapad, uz podršku međunarodnih zvaničnika, nastavlja sa takvom politikom i ne čini se da će od nje u skorije vrijeme odustati“, prokomentarisao je ministar spoljnih poslova Rusije.

„Ta politika u principu oslikava tendenciju kolektivnog Zapada, na čelu sa SAD, da se politizuju svi međunarodni odnosi, uključujući i, pre svega, trgovinsko-ekonomske odnose, čime se diskredituju instituti koji su bili stvoreni posle Drugog sjvetskog rata u cilju regulisanja globalnih procesa. Imam u vidu MMF i Svetsku banku i Svjetsku trgovinsku organizaciju“, dodao je.

Kao primjer za sve to Lavrov je naveo sankcije koje Zapad uvodi protiv svih onih koji se bore za svoju samostalnost i dodao da je stoga izuzetno važna kolektivna saradnja u okviru UN, za koju, kako ocjenjuje, Zapad nije mnogo zainteresovan. Rusija, s druge strane, kako kaže, teži demokratiji i ravnopravnosti u međunarodnim odnosima, za šta se zalaže i najveći dio svijeta.

Ivica Dačić je sa svoje strane poručio da su lični odnosi između srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i ruskog lidera Vladimira Putina izvanredni.

Srbija je zahvalna Rusiji na podršci koju joj pruža kada se radi o teritorijalnom integritetu i suverenitetu i pitanju Kosova i Metohije, ukazao je Dačić, nakon čega je zahvalio ruskom kolegi na tome što je izašao u susret i pružio podršku Beogradu u svakoj situaciji koja je za Srbiju bila važna.

„Podrška koju nam pružate po pitanju Kosove i Metohije je za nas veoma važna i želeo bih lično da ti se zahvalim na velikom razumijevanju i podršci svaki put kada smo vam se obratili za pomoć. Zahvalan sam na pomoći prilikom održavanja hitne sjednice SB UN o Kosovu i Metohiji i na predlogu da se održi sednica povodom 25 godina od NATO bombardovanja Jugoslavije“, rekao je Dačić.

Istakao je i da je politika dvostrukih standarda u odnosu na srpski narod i KiM dovela do narušavanja teritorijalnog integriteta Srbije.

Prema njegovim riječima, na sastanku koji će uslediti će upravo biti detaljnijih razgovora o događajima na Zapadnom Balkanu.

Srpski ministar spoljnih poslova je, takođe, istakao važnost ekonomske saradnje Beograda i Moskve.

„Ekonomski odnosi sa Rusijom su za nas od velikog značaja. Naročito su nam važni odnosi u energetskoj sferi. Odnosno, u sferi našeg međusobnog dogovora o pouzdanom snabdevanju gasom. Mi imamo sporazum koji je potpisan na inicijativu dvojice predsjednika do 2025. godine“, rekao je Dačić.

Bilateralni odnosi Rusije i Srbije su na visokom nivou uprkos problemima sa kojima se suočavaju u poslednje vreme, ocenio je Dačić.

„Rusija i Srbija su prošle godine obeležile 185 godina od pokretanja diplomatskih odnosa. Mi tada nismo bili ministri“, našalio se Dačić i rekao da Rusiju i Srbiju povezuje prijateljstvo, kulturna, duhovna i istorijska bliskost naroda koja se temelji na povjerenju i strateškom partnerstvu.

Vučić je prije nekoliko dana zvanično čestitao Putinu pobjedu na izborima, podsjetio je Dačić.

Srpski ministar će se danas u ulozi kopresjedavajućeg mešovitim komitetom sastati i sa ministrom ekonomskog razvoja Rusije Maksimom Rešetnjikovim, ukazao je on i dodao da će tokom tog sastanka će biti pokrenuto više značajnih tema.

Dvojica ministara tokom razgovora nisu parsirali jedan drugom. Lavrov je čak primijetio grešku prevodioca koji je iskoristio riječ „prijatelj“, iako je Dačić rekao „drug“ i naglasio da u ruskom jeziku te dvije riječi imaju različito značenje, te da je drug mnogo bliži od prijatelja, što je slučaj sa Srbijom i Rusijom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.