Bešić: Teško je očekivati neku koherentnost i saglasje među akterima većine, za izbore potrebno još neko vrijeme

0

Vanredni parlamentarni izbori u ovom momentu ne bi išli u prilog niti jednoj partiji iz vlasti, iako bi bilo logično da se dese poslije ogoljenog sukoba Pokreta Evropa sad (PES) i Demokrata, smatraju sagovornici “Vijesti”.

Upozoravaju da nestabilna vlast ne može voditi zemlju ka Evropskoj uniji (EU), a to, kako navode, dokazuju brojne odluke upitne zakonitosti, kao ona o izboru vršioca dužnosti direktora policije.

Direktorica Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) Milena Bešić “Vijestima” je rekla da je teško očekivati neku koherentnost i ozbiljnije saglasje među akterima, pa vjeruje da će do izbora, ipak, doći.

“Ipak, za to je potrebno da prođe još neko vrijeme i da vidimo na koji način će se odvijati proces rekonstrukcije”, kazala je ona.

Aktuelni premijer Milojkom Spajić (PES) je Vladu krajem oktobra prošle godine formirao sa Demokratama, Socijalističkom narodnom partijom (SNP), Albanskim forumom, Albanskom alijansom i Civisom. Podršku iz parlamenta Spajićevoj Vladi daje koalicija Za budućnost Crne Gore (Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija), koja će u Vladu ući nakon rekonstrukcije koja je planirana najkasnije za kraj godine. Kako su “Vijesti” ranije pisale, moguće je da će se rekonstrukcija desiti u dvije faze – na proljeće i na jesen…

Bešić kaže da dok god su na sceni politički akteri koji se dominantno vode partikularnim interesima, pozicijama i borbom za nadmoć, teško je očekivati da će Crna Gora dobiti stabilnu vlast usmjerenu na reforme i interese građana.

“Jedino što je izvjesno jeste upravo činjenica da nestabilna vlast ne može voditi zemlju u pravcu integracija, a to dokazuju brojne odluke upitne zakonitosti i izostanak demokratakih principa vladavine, iako se želi ostaviti utisak da se na tome predano radi. Nije dovoljno pisati zakone, neophodno je da se oni poštuju”, upozorila je.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.