Društva mladih ekologa Nikšić upozoravaju na uticaj klimatskih promjena: Glečer na Durmitoru nestaće za tri decenije

0

Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) realizuje projekat „Bolje razumijevanje voda usled klimatskih promjena“. Kao primjere uzeli su pet vodnih resursa iz Nikšića: Vukovo vrelo, Gornjepoljski vir, rijeku Zetu, Vidov potok i rijeku Gračanicu, i dva iz Plužina rijeke Komarnicu i Vrbnicu. Kroz video zapise predstavili su njihovu povezanost sa klimatskim promjenama.

Iz DMEN navode da se Crna Gora odlikuje veoma specifičnim geomorfološkim, hidrološkim, klimatskim, biodiverzitetskim i drugim karakteristikama i da dostupne informacije govore da će u budućnosti klimatske promjene značajno uticati na ovo područje.Zbog toga ističu da je bitno kako na državnom tako i na lokalnim nivoima „da se prilikom planiranja i izrade strateških dokumenata uzmu u obzir uticaji klimatskih promjena u datom vremenskom intervalu važenja dokumenata“.

– Podatak Ujedinjenih nacija u izvještaju Uneska govori da će se, između ostalih planina, u roku od tri decenije istopiti glečer na Durmitoru. Takav slijed događaja dovodi do uzročno – posledičnih veza. Vode koje nastaju na tom terenu su jako važne za kompletan bidiverzitet ali su važne i sa aspekta snadbijevanja postojeće akumulacije HE Piva, a imaju i važnu ulogu u budućim planovima koji se odnose na izgradnju HE Komarnica, prevođenja voda Zete u jezera Slano i Krupac – navode iz DMNE i dodaju da snabdijevanje vodom i proizvodnja energije posredstvom vode mogu biti značajno destabilizovani usled klimatskim promjena.

– Uzročno -posledična veza znači da usled smanjenja kapaciteta vodoizvorišta i vrela usled klimatskih promjena može doći do posledica za bidiverzitet područja, a takođe i do smanjenja obima i isplativosti proizvodnje električne energije iz vodnog resursa – ističu iz DMEN.

Projekat „Bolje razumijevanje voda usled klimatskih promjena“ realizuje DMEN u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2. ReLOaD2 koji finansira EU, a sprovodi UNDP u partnerstvu s 14 lokalnih samouprava u Crnoj Gori, podijeljenih u pet klastera među kojima je klaster „Zajedno Nikšić i Plužine“.

(DAN)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.