Vlada traži detaljnije informacije da bi oslobodila Vukšića i Kurtija obaveze čuvanja tajnih podataka o portalu Udar

0

Vlada Crne Gore zatražila je od Osnovnog suda u Baru detaljnije podatke kako bi se izjasnila o njihovom zahtjevu da se bivši funkcioneri Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), Dejan Vukšić i Artan Kurti, oslobode obaveza čuvanja tajnih podataka o portalu Udar.

Kako se navodi u dopisu Generalnog sekretarijata Vlade, u koji je portal Adria imao uvid, Osnovni sud u Baru informisao ih je da je u toku postupak po tužbi Jovana Plamenca iz Bara radi naknade štete zbog povrede prava ličnosti nastale objavljivanjem tekstova na portalu Udar.

Za potrebe postupka, zbog saslušanja svjedoka Vukšića i Kurtija, naglasili su da je potrebno dati eventualno odobrenje od obaveze čuvanja tajnih podataka u vezi sa radom portala i eventualne veze između njegovog rada i pojedinih službenika ANB-a.

Iz Vlade su odgovorili da nisu upoznati sa tim predmetom, te da je zakonom propisano da oslobođenje od obaveze čuvanja tajnog podatka mogu dati ovlašćena lica koja su odredila stepen tajnosti.

“Vlada nije upoznata o kom konkretno podatku se radi, odnosno o kom aktu se radi i koji stepen tajnosti podatka je određen”, ukazali su.

U dopisu Sudu su naveli i da je zakonom propisano da lice koje koristi tajni podatak ili koje je upoznato sa njegovom sadržinom obavezno da čuva tajnost tog podatka i nakon prestanka dužnosti i službe, sve dok je podatak označen stepenom tajnosti ili dok se ne oslobodi te obaveze.

“Imajući u vidu navedene zakonske odredbe, kao i činjenicu da nije decidno navedeno o kom podatku je riječ, odnosno u posjedu kog organa se nalazi predmetni dokument, a naročito uzimajući u obzir ranije funkcije određenih svjedoka, kao i podatke sa kojima su raspolagali tokom obavljanja funkcije, u cilju zaštite digniteta Vlade i drugih organa, potrebno je dostavljanje decidnih podataka, odnosno akta, kako bi se blagovremeno izjasnili o predmetnom zahtjevu”, poručili su iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Podsjećamo, predsjednik Skupštine Andrija Mandić nedavno je sudijama Osnovnog suda u Podgorici i Baru poslao dopis kako bi ih obavijestio da oslobađa Dritana Abazovića, bivšeg predsjednika Vlade i sadašnjeg poslanika, obaveze čuvanja tajnih podataka iz djelokruga nadležnosti predsjednika Skupštine.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.