Bliska saradnja svih relevantnih činilaca neophodna za borbu protiv transnacionalnog kriminala!

0

Borba protiv teškog i organizovanog kriminala transnacionalnog karaktera i da je za njenu efikasnost neophodna bliska i nesmetana saradnja svih uključenih institucija, kako na strateškom tako i na operativnom nivou. To je istaknuto na jučerašnjem multilateralnom sastanku vrhovnog državnog tužioca i glavnog specijalnog tužioca sa rukovodiocima tužilaštava zemalja regiona.

Kako je saopšteno iz SDT-a, sastanak su otvorili glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske u Crnoj Gori, Nj.E. Don Meken i vođa projekta Inicijativa za borbu protiv teškog i organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu (WBROLI) Kristofer Maršal. Prisustvovali su, između ostalih, još i vrhovni državni tužilac Crne Gore Milorad Marković, glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić, voditelj Odjela tužitelja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Sven Mišković i vođa Specializiranog državnog tožilstva Republike Slovenije Darja Šlibar.

Na sastanku se razgovaralo o zajedničkim izazovima, uspjesima i budućim koracima u borbi protiv organizovanog kriminala s osvrtom na korišćenje dokaza dobijenih putem dekriptovanih aplikacija i načinima da se unaprijedi bilateralna i multilateralna saradnja tužilaštava regiona.

„Fokus je stavljen na predmete koji su od regionalnog i globalnog značaja i razmjenu znanja, najboljih praksi i inovativnih pristupa u cilju unaprijeđenja efikasnosti izviđaja i istraga. Govornici su iskoristili priliku da podvuku da je borba protiv teškog i organizovanog kriminala transnacionalnog karaktera i da je za njenu efikasnost neophodna bliska i nesmetana saradnja svih uključenih institucija, kako na strateškom tako i na operativnom nivou“, saopšeno je iz SDT-a.

Sastanak je organizovan u partnerstvu s projektom koji sprovodi „Chemonics“, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

(RTCG)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.