Radonjić: Mandić čovjek sa najjačim legitimitetom u državi; Zečević: DPS ostvario minimalni uspjeh, vratio Bošnjake pod svoje okrilje

0

Politički analitičari Luka Radonjić i Predrag Zečević danas bili su gosti Srpske Radio-televizije u emisiji ,,Sa Srpskom u centar”. Oni su komentarisali jučerašnji pokušaj smjene predsjednika Skupštine Crne Gore Andriju Mandića, ekonomsku situaciji u državi, zaduženje, ali i bezbjednosni sektor.

Zečević je kazao da je jučerašnje skupštinsko zasijedanje doživio kao pojačanje političke dinamike u susret najavljene rekonstrukcije Vlade. Kako je naveo, DPS koja je dugo vremena bila pasivizirana, na klupi za rezervne igrače i koja jedva čeka da uđe u Vladu jednostavno je pokušala da se vrati u opozicione okvire. Dodao je da je ova inicijativa je bila jako dobra zbog toga što je otvorila neke pukotine u vladajućoj koaliciji.

“Oni su znali da inicijativa o smjeni Mandića neće proći, ali su ipak dobili neki rezultat. Taj rezultat je je da je Demokratska narodna partija Milana Kneževića da Bošnjačka stranka koja je glasala inače za smjenu Mandića ne može biti članica nove vladajuće koalicije u rekonstruisanoj Vladi. Vi znate da je nemoguće sa političkog aspekta da se formira koalicija tako što jedna članica glasa za jednog ključnog čovjeka”, navodi Zečević.

On je istakao da je Mandić iz ove političke utakmice izašao kao pobjednik zbog toga što ga je PES snažno podržao do te mjere da je i povukao predlog. Kaže da je jasno je da je ova nova koalicija u stvari bazirana ne na koaliciji PES-Demokrate nego ne osovini Milojko Spajić – Andrija Mandić , te da su jednostavno svi ovi dobri rezultati koje je Vlada isporučila za ova četiri mjeseca i odlična saradnja sa Parlamentom epilog odlične saradnje Mandića i Spajića, koji se i privatno dobro razumiju.

“Znači u pitanju je pojačavanje političke dinamike u susret najavljenoj rekonstrukciji Vlade i gotovo sigurnog ulaska političkih autoriteta iz redova DNP-a i NSD-a najkasnije u maju. S tim što ovog puta po mojim informacijama neće biti dvokratna rekonstrukcija. Gospodin Spajić pojačaće svoju poziciju tako što će uvesti četiri ministra iz redova koalicije ZBCG i spremiti platformu za ono što je obećao a to je bolji standard, veće plate, program Evropa sad 2…”, poručuje Zečević.

Radonjić sa druge strane vjeruje da je DPS na ovaj način posvjedočio jednu vrstu identitetske političke krize.

“Dakle pokazali su jedan hendikep i nesposobnost da komuniciraju sa temama budućnosti, temama sadašnjosti, sa onim što su ekonomsko socijalni izazovi, pravosudni takođe i držali su se tog narativa pokušavajući da ponovo recikliraju te podjele ali to sad rade iz jedne pozicije nemoći”, kazao je Radonjić.

Kako pojašnjava, u ovoj situaciji DPS je pokušao da održi strategiju tenzija, makar na malom terenu za potrebe tog njihovog biračkog tijela i to je bila osnovna intencija.

Naglašava da je rezultata svega to da je Andrija Mandić trenutno čovjek sa najjačim legitimitetom u državi.

“Vi imate od momenta izbora Vlade predsjednika Skupštine, predsjednika države, ministara i tako dalje, uvijek imate spekulacije opozicije da li je povjerenje palo, da li je poraslo, da li neko ima podršku ili nema. U tom smislu Mandić je prošao tu vrstu testa. On je dobio snažnu podršku, to je prilično ubjedljivo bilo 44 – 27 i imamo situaciju da je on čovjek sa najvećim legitimitetom u državi”, rekao je Radonjić i dodao da mu to daje mogućnost da djeluje kao kohezioni faktor, posebno kad su u pitanju izazovi koji se tiču same parlamentarne većine.

Radonjić je saopštioo da mi je bilo posebno zanimljivo da se jedino PES i NSD nisu uključivali u polemiku, te kaže da je to rađeno namjenski.

“Htjeli su da DPS ostave usamljenim u svim onim narativima, reciklažom narativa iz 2006, 2009, 2011. Čuli ste da su se vadili i citati iz toga perioda. Nekako mi je DPS u svemu tome ostao ne samo usamljen nego ifrustriran, prosto nije dobio mogućnost da te teme aktuelizuje”.

Radonjić dodaje da se PES ponio prilično principijelno jer su i na samom početku kazali da je to skretanje s teme i da nisu zainteresovani za polemiku.

Kada je riječ o Bošnjacima, Zečević posebno ističe da su oni ovim potezom sami sebe eliminisali da budu članice vladajuće koalicije. DPS je, kako dodaje tako ostvario minimalni uspjeh tako što je vratio Bošnjake pod njihovo okrilje. Radonjić pak ne misli da je ta stranka uopšte izlazila iz orbite DPS-a.

“Ne smatram da je vraćana nego da je tu sve vrijeme bila. Nemaju oni mnogo kondicije da ostanu u opoziciji”, navodi on.

Smatra takođe da se juče desio pokušaj novog naraštaja DPS-a da oponaša ono što je nekad radio Đukanović, ali sa jako malim kvalitetom.

“Ne liči mi na Đukanovića da ulazi u tako velike poraze”.

Da li će se to odraziti na rekonstrukciju Vlade, tek će se viđeti dodaje Radonjić.

Govorili su i o ekonomskim problemima Crne Gore. Zečević ocjenjuje da ne postoji bolji plan od ograničavanja pet hiljada marži.

“Tako što ćemo sniziti cijene osnovnih životnih namirnica za 15-30%. Znači ne postoji od ovog momenta važnijeg čovjeka u državi od Nika Đeljošaja i ne postoji važnjija stvar od ograničavanja marži. Takođe, druga stvar je da nam banke ne uzimaju profit”.

Ističe i da su banke prošle godine imale najveći profit u istoriji.

Na pitanje zašto premijer brojne informacije ne govori u javnosti, te zašto se ne pojavvljuje onoliko koliko bi građani očekivali, Radonjić smatra da to ne znači nužno da su u pitanju određene sumnje, sjenke itd, misli da je takav slučaj bio i sa ministrima Krivokapićeve Vlade.

“Vlada mora hrabrije da se postavi, u smislu da hrabrije stane iza onoga što radi i da se potrudi da te strane objasni”, pojašnjava Radonjić dodajući da je ekonomska analitika posebno važna.

(RTV Srpska)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.