Građani Hirošime burno reagovali na oskarovsku pobjedu Openhajmera

0

Građani Hirošime reagovali su na oskarovsku pobjedu Openhajmera, blokbastera koji prikazuje razvoj atomske bombe koja je uništila njihov grad prije 78 godina.

Biografski film o fizičaru J. Robertu Openhajmeru osvojio je sedam Oskara u nedelju uveče, a prethodno je na bioskopskim blagajnama u svijetu zaradio 954 miliona dolara širom sveta. U Japanu, jedinoj zemlji koja je pretrpjela američko nuklearno bombardovanje, film još nije prikazan.

– Ja bih lično volio da pogledam ovaj film. Nadam se da će više ljudi koji su pogledali film hteti da posjete Hirošimu i da će doći u Memorijalni park mira – rekao je Jasuhiro Akijama, 43-godišnji učitelj.

Openhajmer će početi da se prikazuje u Japanu 29. marta, otprilike osam mjeseci nakon svog debija. Kontroverze oko sadržaja filma, koji su neki kritikovali jer su prećutane žrtve bombardovanja i pozitivne marketinške kampanje, podstakle su sumnje u to hoće li film uopšte biti prikazan u Japanu.

Mnogi Japanci bili su uvrijeđeni internet kampanjom Barbenheimer koja je film o nuklearnoj bombi povezivala s Barbi, ležernom filmskom ljetnjom razonodom.

(Indeks.hr)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.