Beograd riješen da smanji broj priznavanja tzv. Kosova

1

Spuštanje broja zemalja koje priznaju tzv. kosovsku državnost ispod 90 sledeći je cilj Beograda, koji bi mogao da se ostvari u kratkom roku s obzirom na to da pet država koje Priština drži na spisku svojih saveznika nemaju „zakucane“ pozicije.

Ukoliko bi se broj priznavanja sveo na manje od 90, to znači da bi se Priština našla na nivou na kom je bila 2012. i da osam godina tapka u mestu, odnosno, da je njen lobistički potencijal iscrpljen.

Od 193 članice UN, trenutno 95 država ne priznaje nezavisnost Kosova, 93 je priznaje, a šef diplomatije Ivica Dačić kaže za „Novosti“ da su u nedefinisanom statusu: Egipat, Peru, Oman, Dominikanska Republika i Gvineja Bisao.

– Kairo je „na papiru“ priznao Prištinu, ali nikad ne glasaju za njih u međunarodnim organizacijama. Peru je takođe navodno priznao, ali nije uspostavio diplomatske odnose sa Kosovom i takođe ne glasaju za njih. Šef diplomatije Omana rekao mi je da oni nisu priznali KiM, dok Priština tvrdi da jesu. Predstavnici Omana različito glasaju o Kosovu od skupa do skupa. Dominikanska Republika je priznala Kosovo, ali su glasali protiv njega u Interpolu, i kažu nam da će poštovati svako rješenje koje se postigne u dijalogu – prenosi nam Dačić.

Peta zemlja je Gvineja Bisao, koja je 2017. godine povukla priznavanje, ali je njihov predsjednik poništio tu odluku. Kako su sada tamo završeni predsjednički izbori, Dačić kaže da se očekuje da novi šef države neće praviti probleme i da će Gvineja preći u onaj broj sigurnih zemalja koje ne priznaju Kosovo. Šef diplomatije ističe i da u Generalnoj skupštini UN Priština već u ovom trenutku nema većinu.

A, od one dvotrećinske, koja bi bila potrebna da se izglasa prijem tzv. Kosova u članstvo UN i koja podrazumijeva 129 glasova podrške, ako su svi prisutni u sali tokom glasanja, tek je daleko.

Što se tiče situacije unutar Savjeta bezbjednosti, u koji je 1. januara ušlo pet novih nestalnih članica, odnos snaga je sledeći: od 15 zemalja, osam je uz Prištinu, dok sedam ne priznaje tzv. kosovsku državnost. Pet novih članica sa dvogodišnjim mandatom su Estonija, Niger, Sveti Vinsent i Grenadini, Tunis i Vijetnam. Estonija je među prvima priznala Kosovo, priznaje ga i Niger, dok Sveti Vinsent i Grenadini, Tunis i Vijetnam ne prepoznaju tzv. kosovsku državnost.

Među ostalih pet nestalnih članova SB, kojima ističe mandat krajem ove godine su Belgija, Dominikanska Republika i Njemačka, koje su uz Prištinu i Indonezija i Južna Afrika koje se drže važećih principa međunarodnog prava. Odnos unutar velike petorke sa pravom veta je poznat: Kina i Rusija ne priznaju Kosovo, dok su Francuska, SAD i Velika Britanija njihovo dokazani saveznici.

DO SADA 17 SUSPENZIJA

Osim Gvineje Bisao, koja je povukla priznavanje Kosova, ali ta odluka čeka definitivnu potvrdu, priznavanja su suspendovali Nauru, Palau, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Surinam, Solomonska Ostrva, Madagaskar, Lesoto, Grenada, Burundi, Papua Nova Gvineja, Komori, Liberija, Togo, Centralnoafrička Republika i Gana.

1 Comment
  1. Slavisa komentariše

    Kosovo and Metohija is Serbia

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.