Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa traži od Suda hitno odluku po tužbi države protiv Sindikata prosvjete

0

Institucija Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa (ZIPI) Crne Gore zatražila je juče od podgoričkog Osnovnog suda da hitno odluči po tužbi države protiv Sindikata prosvjete, a u vezi sa sporom koji je poveden zbog trodnevnog štrajka i obustave nastave u oko 60 odsto crnogorskih škola.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, ZIPI smatra da je rok od pet dana iz Zakona o štrajku “višestruko protekao”, ali i da su se stekli uslovi za donošenje odluke po tužbi države, bez održavanja ročišta.

Iz Sindikata su ranije najavljivali da će komunicirati sa Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija kako bi država povukla tužbu protiv te radničke organizacije.

Sindikalci su ranije saopštili i da im je ministarka Anđela Jakšić Stojanović obećala da neće biti sankcionisani zbog štrajka, organizovanog zbog, kako je saopštavano, nepoštovanja Granskog kolektivnog ugovora (GKU).

“Zakonski zastupnik ukazuje na to da u konkretnom slučaju nema mjesta primjeni odredaba Zakona o parničnom postupku, koje se odnose na zakazivanje pripremnog ročišta i glavne rasprave, s obzirom na to da je u pitanju specifična vrsta spora, na šta jasno upućuje i zakonsko određenje o tome da se o zahtjevu – tužbi odlučuje u roku od pet dana od dana podnošenja”, stoji u urgenciji ZIPI.

Ta institucija je 19. februara podnijela tužbu protiv Sindikata prosvjete, kojom je tražila da podgorički Osnovni sud štrajk prosvjetara proglasi nezakonitim.

Iz Osnovnog suda je 29. februara saopšteno da je Sindikat dostavio odgovor na tužbu, a da će “ročište biti zakazano u zakonskom roku”. Nisu precizirali o kojem roku je riječ.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.