Ukrajinska vojska oborila 38 ruskih dronova iznad osam regija

0

Ukrajinska protivvazdušna odbrana je rano jutros oborila 38 od 42 bespilotne letjelice koje je Rusija lansirala u osam regiona, izvijestila je ukrajinska vojska.

„Kao rezultat borbenih dejstava, 38 Šaheda je oboreno u oblastima Dnjepropetrovsk, Odesa, Herson, Hmeljnitskij, Čerkasi, Harkov, Vinitsa i Sumi“, navodi se u saopštenju vojske.

Dodali su da će informacije o potencijalnim žrtvama i šteti biti ažurirane tokom dana.

Komanda Ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine pojasnila je da su, pored Šaheda lansiranog iz četiri pravca – Čauda, Balaklava na okupiranom Krimu i Kurskoj oblasti, i Primorsko-Ahtarsk u Rusiji – napal i sa pet protivvazdušnih vođenih projektila S-300 sa okupirane teritorije Donjecke oblasti.

Što se tiče situacije na frontu, prema podacima Generalštaba, proteklog dana se odigralo 86 borbenih okršaja.

„Neprijatelj je ukupno izveo četiri raketna i 106 vazdušnih udara, 154 napada raketnim salvo sistemima na položaje naših trupa i naseljena mjesta. Usljed ruskih terorističkih napada, nažalost, ima ranjenih među civilnim stanovništvom. Uništene su i oštećene višespratnice i privatne zgrade, kao i drugi objekti civilne infrastrukture“, navodi se u izvještaju.

Kako je saopšteno u komandi, ukrajinska vojska je tokom dana odbila napade ruskih snaga u šest pravaca, a posebno u pravcu Novopavlivska.

U večernjim satima 5. marta objavljena je zračna uzbuna u nizu regija zbog napada dronova.

Ruska vojska redovno napada ukrajinske regione raznim vrstama oružja – napadnim bespilotnim letjelicama, raketama, protivavionskim projektilima i protivvazdušnim projektilima. Uprkos dokazima i svjedočenjima, Moskva poriče ciljani napad na civile od početka invazije u punom obimu.

 

(RSE)
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.