Prošle godine u glavnom gradu rasvijetljenje 324 krađe

0

U protekloj godini na teritoriji glavnog grada policijski službenici rasvijetlili su 324 krivična djela krađa i teška krađa, najčešće su predmeti otuđenja bila bicikla, ali slučaj koji će Jedinica kriminalističke policije pamtiti 2019. je lišenje slobode dva strana državljanina koja su u ljetnjim mjesecima obijala stanove i krala zlatni nakit iz njih.

Kako je u razgovoru za Dnevne novine naveo rukovodilac Jedinice kriminalističke policije za suzbijanje krađa i teških krađa u Centru bezbjednosti Podgorica Predrag Jokić, od početka 2019. godine do polovine decembra, na nivou Jedinice kojom rukovodi zaduženo je ukupno 381 krivično djelo, a od tog broja je što operativnim radom što aktivnošću drugih organizacionih jedinica Centra bezbjednosti Podgorica rasvijetljeno 324 (85 odsto).

“Od zaduženog broja krivičnih djela 377 su krivična djela krađa i teška krađa, od kojih su 285 teška krađa. Krivičnih djela teška krađa rasvijetljeno je 232, a od 92 krivična djela krađa rasvijetljeno je 91. Ostala krivična djela njih četiri, sva su rasvijetljena”, naveo je Jokić.

Kako je dodao, u istom periodu rasvijetljena su još 23 krivična djela, ali posebni izvještaji nijesu podnošeni jer su izvršioci lica koja nemaju navršenih 14 godina.

“Najčešće se radi o djeci koja u centru grada ili u dijelu grada oko Gintaša ženskim osobama otuđuju novčanike sa novcem, ličnim dokumentima i ostalim predmetima” pojasnio je načelnik Jokić.

Počinilaca koji su povratnici bilo je 143 u godini za nama.

“U posmatranom periodu podnijeta su 144 posebna izvještaja protiv 184 lica, od kojih je bilo 127 punoljetnih i 57 maloljetnih, od kojih su njih 143 povratnici. Tokom navedenog perioda sprovodeći planske aktivnosti nakon izvršenja krivičnog djela teška krađa i krađa, što od strane pripadnika policije tako i operativnog sastava lišeno slobode je 21 lice, dok su u ostalim slučajevima izvršioci naknadno identifikovani i procesuirani”, kazao je Jokić.

Tokom ljetnjih mjeseci 2019. godine na teritoriji Podgorice lišena su slobode dva strana državljanina. Oni su u glavnom gradu boravili kao radnici, a obijali su stanove na poseban način, odakle su otuđivali razne predmete zlatni nakit, laptove i druge stvari, naveo je u razgovoru za Dnevne novine načelnik Jokić.

“Oni su lišeni slobode nakon izvršenja krivičnog djela. Naime, planskim aktivnostima određeni djelovi grada su pokrivani shodno procjeni izvršenja određenih krivičnih djela. Kolege su bile na terenu nakon prijave građanina da se dva NN lica sumnjivo ponašaju, isti su brzo reagovali, lišili ih slobode, i tom prilikom kod njih pronašli alat za obijanje francusk ključ, šrafcigere, druge predmete, kao i dio otuđenih predmeta iz jednog stana”, kazao je Jokić.

U konkretnom slučaju, kako je dodao, podnešena je prijava za krađe iz 10 stanova, radi se o krivičnom djelu teška krađa.

“Što se tiče lokacija, u pitanju je dio oko Gintaša, zatim Preko Morače, Stari aerodrom. Radi se o posebnom načinu izvršenja, odnosno lomi se cilindrični uložak i za to se korsti posebno urađen alat. Krađe su se dešavale u popodnevnim ili večernjim časovima, a pronalažene su zgrade gdje nema video-nadzora, što znači da su lica i te kako obilazila ulaze, osmatrala, zvonila na vrata. Kada bi utvrdili sa sigurnošću da nikog nema, lomili su uloške, ulazili, vršili premetačina i otuđivali predmete”, ispričao je Jokić.

Dio predmeta je pronađen pretresom i vraćen oštećenima, a dio koji je pronađen nalazi se u službenim prostorijama Centra bezbjednosti Podgorica.

U 2019. godini izražena je bila pojava otuđenja bicikala, istakao je načelnik Jokić. To se dešavalo na raznim lokacijama, a najčešće je krađa vršena u ulazima zgrada, kao i sa otvorenog prostora.

“Izvršioci su najčešće koristili kliješta kao alat, kojima su kidali sajle kojima se bicikla obezbjeđuju, zatim ih odvozili, kasnije ih prodavali. Protiv devet lica je podnesen poseban izvještaj za ukupno 62 krivična djela teška krađa i krađa. Na nivou čitave godine imamo 93 prijavljena događaja od kojih je njih 68 kvalifikovano kao teška krađa ili krađa gdje je predmet otuđenja biciklo. Kradena su i obična bicikla i električna, koja koštaju par hiljada eura. Pomenuo bih posljednje lice koje je lišeno slobode, protiv istog je podnesen poseban izvještaj za 28 krivičnih djela teška krađa, od kojih su u 26 slučajeva predemet krađe bicikla”, naveo je Jokić.

Takođe, predmet otuđenja u godini za nama bili su i zlatni nakit, novac, sekundarne sirovine, mobilni telefoni, razni alati.

“Procjena štete koja je nastala izvršenjem ovih krivičnih djela je procijenjena na oko 135.000 eura, ali se sa sigurnošću ne može izvršiti procjena zbog činjenica koje se odnose na same otuđene predmete i njihovu starost i vrijednost na tržištu”, pojasnio je načelnik.

U Jedinici za suzbijanje razbojništva i razbojničkih krađa u CB Podgorica, od 1. januara do 10. decembra 2019. godine zadužena su ukupno 52 krivična djela razbojništvo.

“Od tog broja rasvijetljena su 32 krivična djela. U nevedenom periodu je zaduženo i pet krivičnih djela razbojnička krađa, od čega je rasvijetljeno svih pet. Broj lica koja su lišena slobode nakon učinjenog razbojništva je devet, kazao je Jokić. Materijalna šteta koja je pričinjena prilikom izvršenja krivičnog djela razbojništvo je iznosila oko 28.500 eura. Kao predmeti, osim novca, najčešće se otuđuju mobilni telefoni i zlatni nakit. Kada je u pitanju razbojnička krađa, nastala šteta je manja količina novca, otuđen je i motocikl, mobilni telefoni, kamera.

“Službenici jednice su tokom cijele godine preduzimali preventivne mjere radi sprečavanja izvršenja krivičnog djela razbojništva i razbojničkih krađa. Preventivne mjere se ogledaju u konstantnom obilasku objekata u kojima se vrši promet novca i koje su najčešće objekat napada izvršioca ovih krivičnih djela. To su sportske kladionice, kazina, benzinske pumpe, pošte, banke, marketi. Prilikom obilaska navedenih objekata službenici vrše legitimisanje i kontrolu sumnjivih lica i vozila koja se nalaze u blizini ovih objekata. U razgovoru sa radnicima i vlasnicima navedenih objekata predlaže im se da preduzimaju preventivne mjere kako bi spriječili izvršenje krivičnog djela razbojništvo, na način što će instalirati video-nadzor, postaviti osvjetljenje van objekata, zaključavati prilikom brojanja novca, redovno predavati pazar u toku smjene ovlašćenim licima”, pojasnio je Jokić.

Osim toga, u službene prostorije CB Podgorica konstantno su pozivana lica koja su u prethodnom periodu vršila krivična djela razbojništvo, a koja se nalaze na slobodi.

“U cilju konstantnog uvida u aktivnosti tih lica kuda se kreću, sa kime se druže, koja vozila koriste, koje brojeve telefona, službenici CB Podgorica, kako operativnog tako i uniformisanog sastava, sprovode planske aktivnosti u toku 24 časa shodno procjenama vršenja određenih krivičnih djela, tako u svakom trenutku na bilo kojoj lokaciji u gradu službenici su angažovani.

Stoga građani slobodno mogu da se obrate kako dežurnoj službi, tako i bilo kom policijskom službeniku koga primijete radi ukazivanja na određena lica, određene pojave kako bi blagovremeno postupali, naveo je Jokić.

On je istakao da je veliki dio krivičnih djela u toku prošle godine rasvijetljen upravo saradnjom građana i policije na način što su građani blagovremeno pozvali, javili, a policija je blagovremeno reagovala, određena lica lišila slobode a kasnije su procesuirana.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.