Da li će policija ostati bez direktora: Vlada u petak smjenjuje Brđanina?

0

Uprava policije vjerovatno će u petka ostati bez direktora Zorana Brđanina.

Naime, Vlada bi sjutra trebalo da smijeni Brđanina, iako još nije poznato ko bi u v.d. stanju mogao da preuzme rukovođenje policijom.

To zavisi od dogovora između Pokreta Evropa sad i Demokratske Crne Gore, koji još nije poznat.

Podsjetimo, Komisija za kadrovska i administrativna pitanja Vlade uputila je predlog za razrješenje Brđanina, koji je ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović dostavio još 26. decembra prošle godine, nakon što skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu nije usvojio dva izvještaja direktora UP o rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Aktuelni direktor UP je poslije povratka na čelo policije obećao da će se sam povući sa te pozicije kada PES i DCG dogovore ko će biti njegov nasljednik, ali uz uslov da dobije odgovarajuće rasporedno mjesto u sistemu javnog sektora.

U suprotnom, Brđanin je još tada saopštio da će zaštitu ponovo potražiti na sudu, ukoliko bude ponovo “nezakonito smijenjen”.

Osim što Upravi policije poslije moguće smjene Brđanina prijeti v.d. stanje, od naredne sedmice javna služba će, po svemu sudeći, ostati i bez tri pomoćnika direktora, koji u v.d. stanju pokrivaju Sektor policije posebne namjene, Sektor policije opšte nadležnosti i Sektor granične policije.

Prema podacima “Vijesti”, Brđanin je resornom ministru poslao dopis sa predlogom da se trojici aktuelnih pomoćnika Milošu Rakonjcu, Draganu Goroviću i Milutinu Vasiljeviću ponovo produži v.d. mandat.

Šaranović, navodno, nije odgovorio na te predloge.

Konkursi za pomoćnike direktora objavljeni su još u oktobru prošle godine, ali procedura nije odmakla dalje od Uprave za kadrove…

Pomoćnici Rakonjac i Gorović od 2021. u v.d. stanju pokrivaju sektore, dok je Vasiljeviću polugodišnji mandat produžavan dva puta.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.