Protojerej Obren Jovanović: Narod Božiji najprecizniji ugovor koji Crkva i država mogu da imaju!

0

Protojerej- stavrofor Obren Jovanović, sekretar Mitropolije, istakao je da je narod Božiji najprecizniji ugovor koji Crkva i država mogu da imaju.

Draga djeco Božija!

Je li bilo ljepšega, veličanstvenijega i mirnijega i blagoslovenijega sveštenoga hoda od ovoga noćašnjega hoda, koji je krenuo iz Hrama Hristovog Vaskrsenja, doputovao do Crkve Svetoga Đorđa Pobjedonosca i ponovo se vratio Hristovom Vaskrsenju? Sve što je najsvetije, najljepše, najčestitije pod kapom nebeskom, sve izvire iz groba Vaskrsloga našega Isusa Hrista. Sve ono što je trebalo da se kaže rekao je noćas i otac Velibor, a čuli smo i čitali ovih dana, jer mislim da nema teme koja je danas prisutnija u Crnoj Gori, u regionu, u čitavom svijetu, od pravoslavnih hrišćana i onoga što se dešava ovdje u Crnoj Gori.

Noćas iz ovoga grada svetoga, grada Svetoga Simeona, osveštanoga ovim Grobom Vaskrsenja Hristovoga, ovim svetim hramom, dužni smo da pozdravimo sve one širom Crne Gore, koji na ovakav divan, dostojanstven, blagosloven, mirotvorački način, prohode ulicama cijele Crne Gore.

Da pozdravimo našu braću iz Pljevalja, iz grada Patrijarha Varnave Rosića, koji su večeras (njih) više od 10.000 šetali ulicama mirno i molitveno.

Da pozdravimo divno pleme vasojevićko, koji su se okupili, više od 10.000, u Beranama, okupili su se oko Đurđevih Stupova.

Da pozdravimo braću Bjelopoljce, grad Kneza Miroslava! Znamo da je Sveto Jevanđelje Miroslavljevo pisano za Petrovu crkvu. Javljaju nam da je Vladika Joanikije sa preko 15.000 ljudi šetao gradom. Pozdravljamo Vladiku Joanikija i blagosloveni narod. Ono što je značajno, što nam javljaju, to je da i veliki broj muslimana šeta Bijelim Poljem i pružaju podršku braći sa kojim žive i dijele ovo parče neba.

Da pozdravimo grad Svetog Vasilija Ostroškog, Nikšić, kojim takođe prohodi više od 10.000 ljudi, pronoseći blagoslov Svetoga Vasilija svima onima koji sleduju njegovo ime i svima onima koji se pokaju za ogrešenje prema njemu i prema Crkvi Božijoj!

Da pozdravimo i časnu Boku, grad Hercega Stjepana, gdje takođe šeta hiljade i hiljade ljudi.

Da pozdravimo i prvu katedru zetskih episkopa, Tivat, Prevlaku-Ilovicu, gdje noćas šetaju, pa i oni pronose mir i ljubav Crnom Gorom!

Da pozdravimo grad Svetog Simeona, Kotor! I oni se večeras mole Bogu i šalju mir svemu svijetu!

Da pozdravimo časne Paštroviće, Budvane! I oni su noćas sa nama kao jedno!

Da pozdravimo drevni grad Svetoga Jovana Vladimira! Noćas i Barani šetaju, a oci nam javljaju, noćas su i braća katolici sa njima, šetaju ulicama Bara i daju podršku svojoj braći pravoslavcima!

Pozdravljamo sve one koji su sa nama i u Srbiji, i u Rusiji, i u Gruziji! I u Carigradu i u Moskvi! U Jerusalimu i širom Pravoslavlja!

Danas, oni koji su mislili da će ovo čudo doneseno i izglasano, da nas podijeli, ono ne samo što je ujedinilo Crnu Goru, nego je ujedinilo i Pravoslavlje i čitavo Hrišćanstvo!

Večeras imamo i dužnost da pozdravimo onoga svetoga i ostarjeloga Đeda, koji noćas kleči pred ćivotom Svetog Petra Cetinjskoga! Oni koji su ovo činjeli, mislili su da, ako udare na pastira, da će stado rastjerati! Đedo sveti stari, koji noćas klečiš sa voštanicom u ćeliji Svetoga Petra, nisi sam! Nekada i ona tišina koja ovih dana na Cetinju vlada, više govori od riječi i od onoga što bi nekad trebalo da bude mučno i bučno. Ali ćivot Svetog Petra zna kako će progovoriti kada bude trebalo! Pozdravljamo te, ostarjeli i sveti Đedo, iz Hrama Hristovoga Vaskrsenja i znaj da je narod Božiji sa tobom!

Draga braćo i sestre, draga djeco!

Da večeras imam jezik i um Jefimije monahinje, koja je pisala Pohvalu Knezu Lazaru, nedostajale bi mi riječi!

Da večeras imam um i razum Despota Stefana, koji je pisao Slovo LJubve, ne bih imao i nemam riječi kojima bih mogao da pohvalim i odam u ime Crkve Božije, odu i pohvalu vama, narode Božiji!

Danas sam razmišljao i par rečenica zapisao, posvećenih našem pravoslavnom narodu i svim ljudima dobre volje u Crnoj Gori:

Draga braćo i sestre, draga djeco!

Vi ste najljepši i najdivniji hram, koji se u ovoj duhovnoj obnovi Crne Gore obnovio i sagradio posljednjih nekoliko decenija!

Vi ste, narode i djeco Božija, najprecizniji ugovor, koji Crkva i država mogu da imaju, jer svaka odredba toga ugovora je vašom molitvom, postom i ljubavlju definisana!

Narode mili i blagosloveni!

Vi ste najbolji zakon koji je napisan u novijoj istoriji Crne Gore, jer riječi toga zakona nijesu mrtvo i neprimjenjivo slovo i regula na papiru, već su riječi i slova tog zakona, vaša čista srca ispunjena Gospodom, koji je jedini put, istina i život!

Ko može i pomisliti, a kamoli da tvrdi, da ova Crkva Božija Pravoslavna ne postoji u Crnoj Gori?! Da ona nema pravni subjektivitet i kontinuitet?! Vi ste, narode Božiji, pravi i istinski subjektivitet i kontinuitet ove Crkve Božije Pravoslavne, koja je dala sve ono što je časno i čestito i dostojno spominjanja u Crnoj Gori! Jer naš ustav je Sveto Jevanđelje, u kome je zapisana Riječ Božija, na kojoj se gradilo sve ono što je sveto i vječno u Crnoj Gori!

Čusmo, draga braćo, ovih dana, da crkve, manastiri, crkvene zadužbine i imanja nijesu crkvena i narodna, nego treba da budu oteti i podržavljeni. Pominjući neki datum iz novije istorije, time postavljajući nekakvu granicu vremensku. Znaju li oni da je u Crnoj Gori svaki hrišćanin i hram star 2000 godina?! Da je Hristovo krštenje i naše krštenje?! Da je Hristovo Vaskrsenje i NJegov živonosni grob, datum gradnje svake crkve u Crnoj Gori?! Zato ono što pripada Hristu Bogu našem, i ono što su gradili oni koji su u NJegovo ime kršteni, može biti samo crkveno i narodno i može pripadati samo narodu Hristovom, Božijem, a to jeste Crkvi Pravoslavnoj!

I na kraju, narode Božiji, ponavljamo jevanđelske riječi Apostola Pavla: „Vi ste pečat mog apostolstva u Gospodu, to je moja odbrana pred onima koji me osuđuju!“

Narode Božiji, mili i blagosloveni! Nemam riječi koju da vam kažem, a da bude dostojna vaše žrtve!

Vi ste, sa svojom Crkvom, novi ispovjednici Pravoslavlja, čuvari časti, istine i obraza Crne Gore! Blagosloveni bili!

Mir Božiji, Hristos se rodi!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.