Vučić najavio sastanak sa patrijarhom: Branićemo prava Srba i SPC u Crnoj Gori!

3

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će sjutra razgovarati sa patrijarhom Irinejem o formiranju određene komisije da se vidi kako pravnički da se izađe pred svjetske i međunarodne organizacije u vezi crnogorskog Zakona o slobodi vjeoispovijesti.

– Razgovaraćemo kako da pomognemo našoj crkvi. Ne razumijem se u mitropolije i eparhije, za mene postoji samo SPC – poručio je Vučić gostujući u emisiji RTS-a „Oko“.

Kazao je da su Srbiji ruke prilično vezane i da čini koliko može.

Podsjetio je da više ne postoji državna zajednica, i da Srbija poštuje Crnu Goru kao nezavisnu državu, te i da je ona postala nezavisna 2006. godine, kada su na vlasti u Srbiji bili oni koji ga sada kritikuju zbog navodne pasivnosti.

Na pitanje da li bi situacija bila drugačija da je on bio na vlasti kada je održan referendum o otcjepljenju Crne Gore iz državne zajednice, odgovorio je bez dileme da bi:

– Vodio bih pametnu kampanju, ne bih radio na tome koliko će neko para da uzme sebi sa RTS, ili drugih zemalja iz raznih ambasada ili po hotelima, već bih grizao i borio bi se za opstanak državne zajednice -rekao je on i dodao:

– Milo Ðukanović ne bi dobio ni 50 odsto glasova na referendumu o nezavisnosti, a ne 60 procenata, koliko je dobio, da su postojali ljudi koji su ozbiljno vodili kampanju – kaže Vučić.

Na pitanje da li bi to uopšte bilo moguće pod okolnostima kakve jesu „pod Ðukanovićem“, Vučić je poručio da on, za razliku od drugih naših političara koji uvijek govore da je neko drugi kriv, ne vjeruje u terorije zavjere i da sve neko namješta, već vjeruje u znanje i rad.

– Nama sada ostaje da poštujemo tu odluku, da poštujemo Crnu Goru, ali isto tako i svoj narod tamo. Gledamo da ne kvarimo odnose sa Crnom Gorom, da smo i ostajemo braća, ali i da hoćemo da govorimo o svom narodu – podvuako je on.

Navodi da izražava brigu za naš narod i SPC.

“Ako je to moj grijeh ja ga prihvatam, a da prihvatam grijeh da sam izdajnik zato što nisam poslao tenkove u Crnu Goru, onda sam izdajnik. Crna Gora je 2006. godine postala nezavisna, i siguran sam da bi situacija te godine bila drugačija da sam ja bio na vlasti! Zato što bi se vodila pametna politika – dodao je on i naglasio:

– Šta je trebalo da uradimo osim toga što smo rekli da podržavamo srpsku crkvu i srpski narod. Je li Andrija Mandić rekao da niko nikada nije uradio toliko za Srbe u Crnog Gori kao što je uradio Aleksandar Vučić. Ja to čujem i od mog Danila koji mi kaže „Tata, nešto mora da se uradi“. Evo kažite mi vi šta da se uradi?, rekao je predsjednik Srbije.

Kako je istakao, on bi volio da Crna Gora uđe u „Mini Šengen“.

3 Comments
  1. DPS komentariše

    I kada krenu da otimaju zemlju i hramove, Vucic ce naci opravdanje za Mila !
    Pametnom dosta !

  2. MladaBosna komentariše

    Nato.montenegro rezim je Okupacija CG Srpske Sparte.
    Vecinska CG je uz svoje svetinje i Mitropoliju SPC.

  3. Tomba komentariše

    Ma bre, to je samo fasadu… neće on ništa braniti…boji se da ne kažu negde u SAD-u da se mježa opet u neke van zemalja affera…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.