Italijanski portal „La voce del patriota“: Poslednji evropski komunistički predsjednik hapsi opoziciju

0

U Crnoj Gori, Milo Đukanović hapsi disidente. Demokratski front, sačinjen od snaga koji čine parlamentarnu manjinu koja se protivi vladavini komuniste Mila Đukanovića, odavno ukazuje na ozbiljnost situacije u Crnoj Gori.

Prema pro-srpskim grupacijama, ovim zakonom vlast u Podgorici ima za cilj da uzurpira imovinu srpske crkve na teritoriji Crne Gore.

Prije nekoliko mjeseci, La Voce del Patriota se bavio sitaucijom u Crnoj Gori i intervjuisao je generalnog sekretara DEMIK Margeritu Saltini (Margherita Saltini), koje je saopštila negodovanje ove omladinske političke organizacije povodom političkih prilika u Crnoj Gori, zemlji kojoj EU želi da otvori vrata.

Mladi evropski konzervativci DEMIK (DEMYC – Democrat Youth Community of Europe) uprli su prst ka „poslednjem komunističkom vladaru Evrope“ Milu Đukanoviću, koji sprovodi anti-liberalnu politiku i politiku gušenja verskih sloboda.

Telefonom smo posegnuli Saltiniju da sabere svoje utiske nakon ovih daljih dešavanja.

Demokratija u Crnoj Gori je već bila na tankom ledu nekoliko vrijeme, kao što sam već ukazala na La Voce del Patriota, ali sada je uništena u fragmentima, a za to je odgovoran komunistički predsjednik Milo Đukanović.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, izrazio je zabrinutost situacijom i nadao se da se neće dirati sveto nasleđe Srpske pravoslavne crkve.

„Mogu da izrazim zabrinutost i da se nadam da će sveta mjesta naše crkve biti zaštićena. Mi ćemo, u skladu sa diplomatskim mogućnostima, zaštititi svoja prava i uzeti u obzir naše obaveze bez kršenja prava suverenih zemalja, a pokušaćemo da pomognemo svom stanovništvu i našoj Crkvi „, rekao je Vučić, kako prenosi Agenzia Nova.

„Sa zabrinutošću posmatramo šta se dešava u Crnoj Gori, zemlji koju smo kao DEMIK izabrali da proslavimo poslednji kongres, upravo u cilju da se bliže upoznamo sa situacijom i pokažemo bliskost sa našim prijateljima iz Nove srpske demokratije“, kaže nam Havijer Hurtado Mira, Predsednik DEMIK-a.

„Vlada želi da nacionalizuje imovinu i zemljište srpske crkve, kao što se to obično dešava u komunističkim režimima. Zaista, Đukanović je poslednji komunistički diktator u Evropi, član Evropske socijalističke partije – članstva koja mu omogućava da se zaštiti i da pravda svoje postupke.

DEMIK izražava solidarnost i bliskost sa Markom Kovačevićem, glasnogovornikom Srpske nove demokratije i našim članom, cijelom strankom i čitavim opozicionim Demokratskim frontom, koje je slobodno progonio. Evropska unija ne može dozvoliti da se takve stvari dešavaju. Komunizam još jednom pokazuje svoje nedemokratsko lice i prezir prema slobodi.“

Kao i Havier Hurtado Mira, i mi se pitamo gdje je EU, gde su protestne note zapadnih demokratija, uvek spremni da intervenišu u unutrašnje prilike određenih zemalja, ali izostaju kada treba da se zauzme pozicijaež protiv stvarnogih kršenja ljudskih prava, kao što su pravo na slobodu izražavanja, štampe, govora, demonstracija. Možda su svi iscrpili snagu tokom zavese u kojoj su evropski komesari gledali kao protagoniste, u nameri da se oprobaju u pjevanju, pjevajući „Bella Ciao“? Ova neopravdana tišina utičaće među onima koji EU vide kao giganta nesposobnog da sprovodi unutrašnju politiku poštovanja i zaštite interesa država članica u međunarodnoj areni, čak i kada se problemi pojave u komšiluku.

Nastavićemo da pratimo situaciju u Crnoj Gori jer je neprihvatljivo da nekoliko dana nakon ulaska u 2020. godinu, još uvijek postoje zemlje u kojima građani bivaju hapšeni zbog opozicionog političkog djelovanja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.