Na suđenju Tačiju i ostalim teroristima svjedok dobio amneziju: Ne sjeća se šta je ranije govorio tužiocima i pisao u knjizi

0

U sudnici Specijalizovanog suda za zločine na KiM danas, u poslepodnevnom dijelu sjednice u slučaju „Tači i ostali“, svjedočenje započeto 1. februara nastavio je Hajruš Kurtaj, nekadašnji komandant brigade tzv. OVK u Kačaniku, odnosno brigade Agim Bajrami.

On je tokom svjedočenja govorio da se ne sjeća šta je ranije govorio tužiocima, istakao je i da knjiga koju je pisao o ratu i organizaciji koja je postojala u tzv. OVK nije istinita, da je rat bio davno, pa se mnogo toga i ne sjeća.

– Ko je Agim Čeku? – pitao je tužilac svjedoka na početku.

– Bio je pripadnik OVK – odgovorio je svjedok i dodao da nije znao da je on imao funkciju u glavnom štabu OVK, a da je to saznao tek „krajem rata“.

Tužilac ga je podsjetio da je ranije u davanju iskaza, a i početkom februara u sudnici, rekao da ga je komandat štaba Čeku postavio na čelo brigade, a posle smrti komandanta Ćamilja Iljazija, i da je na toj poziciji bio do juna 1999. godine.

– Vjerovatno se radi o mom propustu – odgovorio je Kurtaj.

– A, zašto niste unijeli ispravke u izjavu kada smo vam rekli da to možete da uradite? – pitao je tužilac.

– Ne sjećam se – odgovorio je.

Tužilac ga je zatim podsjetio na njegove riječi da ga je Čeku u telefonskom razgovoru imenovao za komandanta do „oslobođenja Kosova“, ali je on opet ponovio da naloga da bude komandant nije bilo.

– Kako sada tvrdite da niste bili komandant, a rekli ste u sudnici da ste bili? – insistirao je tužilac.

– Ne sjećam se tog dijela, nisam ni znao da je Čeku bio komandat – govorio je Kurtaj.

Tužilac je zatim pitao svjedoka da li je on pisao knjigu o borbi tzv. OVK i u kojoj je još jednom rekao da je postavljen za komandanta brigade „Agim Bajrami“ po nalogu Čekua.

– Napisao sam knjigu kako sam želio, a ne onako kako je bilo. To je uveličano, uljepšano, nije tako bilo. Pretjerao sam, uljepšao sam, htio sam da napišem knjige za buduće generacije – rekao je svjedok.

– Šta ste uljepšali? – tražio je tužilac pojašnjenje.

– Rekao sam da sam izabran po naređenju glavnog štaba, a nije ga bilo. Moj cilj je bio da prestavim organizaciju i način vođenja rata. Nisu to činjenice što sam napisao. Nije tako bilo – pravdao se svjedok, koji, ipak, nije mogao da ospori neka dokumenta iz njegove knjige koja ukazuju da je u tzv. OVK postojala organizovana struktura i hijerarhija.

On je govorio i da se ne sjeća mnogih detalja, jer je to bilo davno. Takođe je dodao da je bilo svakodnevnih borbi i da „nisu imali luksuz da pišu naređenja i usvajaju planove“.

– Da li ste nekom iz svoje brigade govorili šta treba da rade, jer su bile borbe u toku. Da li ste slali informacije u zonu Nerodimlje šta se dešava na terenu – pitao je tužilac.

– Svi su znali šta treba da rade, šta su njihovi dužnosti, imali su položaj na terenu i trebalo je da brane teritoriju. Bilo je nemoguće da odemo pješke do komande. Nisam imao telefon – istakao je Kurtaj i dodao da u operativnoj zoni Nerodimlje njegov nadređeni bio komandant Šukri Buja.

Posle kraja rata, rekao je, bio je Uroševcu i imao je zadatak „transformisanja OVK u Kosovski zaštitni korpus“.

Advokati odbrane Hašima Tačija, Redžepa Seljimija, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija insistirali su da se knjige ne uzima kao dokaz, jer je svjedok rekao da ono što je napisao nije istina.

Kurtaj se u javnosti u Srbiji spominjao na Badnji dan prošle godine kada je njegov sinovac Azem Kurtaj, pripadnik takozvanih Kosovskih bezbjednosnih snaga, u selu Gotovuša kod Štrpca upucao malog Stefana Stojanovića (11) i njegovog rođaka Miloša (21). Prema informacijama srpske policije učestvovao je u napadima na naše policajce na KiM.

Svjedok je sada zaposlen u Ministarstvu odbrane lažne države, u odjeljenju za planiranje.

„Četvorka“ se tereti za ratne i zločine protiv čovječnosti, ubistva, mučenja, protivpravna zatvaranja u logorima na Kosovu i Metohiji i sjeveru Albanije.

(Novosti online)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.