Pravno hvatanje krivina za odlaganje u nedogled: (Ne)suđenje Vesni Medenici dokazuje sve slabosti pravosudnog sistema!

0

Iako bi bilo logično da je bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici, u jednom od mnogih slučajeva koji se protiv nje vode, do sada izrečena barem jedna prvostepena presuda, njoj od 2021. godine, kada je lišena slobode, suđenja još uvijek nisu ni započela.

Suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Crne Gore, Vesni Medenici, njenom sinu Milošu i ostalim, navodnim, pripadnicima kriminalne grupe koju je, sumnjaju u tužilaštvu, formirao, danas je, 14. put, odgođeno u Višem sudu u Podgorici.

Razlog današnjeg odgađanja je nedolazak jednog od optuženih, Nikšićanina Luke Bakoča, za kojim je raspisana potjernica jer policija nije uspjela da ga pronađe i uruči mu rješenje o slanju u pritvor, koji mu je određen jer se nije pojavio ni na prethodnom ročištu.

Ročišta se odlažu u nedogled, što može implicirati samo jedno – neko se smisleno i namjerno trudi da do toga ne dođe, već da se, vječitim odlaganjem, obesmisli sve.

Pretposlednji slučaj odlaganja suđenja u procesu koji se pred Višim sudom u Podgorici vodi protiv nje i bivše sutkinje privrednog suda Milice Vlahović Milosavljević, desio se prije skoro mjesec dana.

Kao razlog su navedene (neke) „finese”.

Podsjećamo, suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Crne Gore Vesni Medenici, koja je optužena za više krivičnih djela, od čega su neka stvaranje kriminalne organizacije, šverc i zloupotrebe, suđenje u Višem sudu u Podgorici zvanično je započelo 4. maja 2023.

Od tada do danas odlagano je, zaključno sa jučerašnjim, koliko smo izbrojali, tačno 14 puta.

Neke od i razloge otkazivanja ćemo navesti:

Prvi put suđenje Medenici odloženo je odmah sjutradan, tog 5. maja 2023. Razlog je bio zahtjev advokata Damira Lekića, koji je kazao da njegov klijent Marko Popović nije primio poziv Uprave policije radi davanja izjave u svojstvu građanina. Novi termin bio je 4. i 5. jul.

Ovog puta, očekivano, suđenje je još jednom odloženo, a postupajuća sudija u predmetu Nada Rabrenović kao razlog je navela da se ročište pomjera za 6. i 7. septembar, kako bi se „odbrana u potpunosti upoznala sa spisima predmeta“.

Virozice, obavezice i drugi jadi…

I ovog puta glavni pretres suđenja je odložen, jer se u sudnici nije pojavio jedan od optuženih.

„Opravdano je odloženo, budući da nije došao jedan od okrivljenih Milorad Medenica. Kako je kazao njegov advokat, imao je neku akutnu bolest, tj.virozu i nije bio sposoban da pristupi pretresu. Budući da je prisustvo okrivljenog obavezno, sud je bio dužan da odloži glavni pretres”, kazao je tom prilikom Medeničin advokat, Zdravko Begović.

Suđenje Medenici nije se održalo ni 26. oktobra, za kada je prethodno bilo zakazano, jer se, ovog puta, nije pojavio drugi okrivljeni, Goran Petrović.

On je u dopisu Višem sudu svoj nedolazak obrazložio time da mora biti uz svoje maloljetno dijete, koje je trenutno na liječenju u jednoj zdravstvenoj ustanovi.

Slično se, samo u ovom predmetu koji se Višem sudu vodi protiv Medenice i suspendovane sutkinje Privrednog suda Milice Vlahović Milosavljević, desilo i 26. decembra prošle godine, kada je suđenje odloženo na zahtjev odbrane, koja je tražila da se upozna s aktom Tužilaštva i da im se omogući da kvalitetno odgovore stavu SDT-a, kojim se odbijaju njihovi raniji predlozi da se iz spisa predmeta izuzme iskaz Milosavljević Vlahović dat u istrazi i Izvještaj o pretresu telefona optužene Medenice.

Specijalno tužilaštvo se, naime, protivi izdvajanju Izvještaja Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) o pretresanju mobilnog telefona Vesne Medenice, jer smatra da je nalaz urađen po Zakonu o krivičnom postupku.

„SDT i ANB imaju programe za pretresanje telefona. ANB ima napredniji. Opcija je bila da se telefon šalje u neku stranu zemlju ili da mi pokušamo da otvorimo. Otkriveno je da je u 5.00 časova ujutro, kada je Medenica već bila lišena slobode, neko brisao Signal. ANB je vratio Telegram do pola, Signal nije uspio. ANB je pomoću naprednog programa ,,Selebriti 12+“ vratio te aplikacije, ali te poruke koje su nađene nisu od značaja”, naglasio je tužilac Jovan Vukotić.

U ovom predmetu, koji se vodi protiv Medenice i sutkinje Vlahović Milosavljević zbog zloupotrebe službenog položaja, novo ročište zakazano je za 21. februar.

Početak suđenja bivšoj predsjednici Vrhovnog suda  odloženo je i 16. januara zbog, kako je objavljeno, „opravdanog odsustva advokata Gorana Petrovića“. Odbrana i sud saglasili su se tada da se novo održi 30. januara.

Ipak, kao što možemo vidjeti, do svih ovih ročišta, osim formalnog pojavljivanja, uopšte nije ni došlo.

Protiv Medenice se u Višem sudu vodi više predmeta

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, koja je 17 godina bila na čelnim pravosudnim funkcijama, uhapšena je aprila 2022. i nepunih sedam mjeseci provela u istražnom zatvoru.

Ona se sumnjiči da je počinila krivična djela: stvaranje kriminalne organizacije i protivzakonit uticaj.

Osim Medenice, SDT je podiglo optužnicu protiv okrivljenih: njenog sina Miloša Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića, Gorana Jovanovića i “Kopad Company” iz Nikšića.

Oni se terete da su, koristeći uticaj Vesne Medenice, izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprječavanje dokazivanja.

Vesni Medenici se stavlja na teret i da se obavezala da će, korišćenjem svog službenog položaja, posredovati da se određeni parnični predmeti koji su se vodili pred Višim sudom u Podgorci i Vrhovnim sudom Crne Gore završe u korist privrednih društava „Fab Live” i „Cijevna Commerce

Okrivljena je i da je podstrekavala Milicu Vlahović Milosvaljević, sutkinju Privrednog suda, da zloupotrijebi službeni položaj i u parnici, suprotno Zakonu o izvršenju i obezbjeđenju, donese privremenu mjeru u korist Rada Arsića, kuma Medenice, ali i da je posredovala kod drugih kolega da izvrše službene radnje, suprotno Zakonu o sudskom savjetu i sudijama, odnosno Zakonu o parničnom postupku, i donesu odluku u predmetu korist privrednog društva „Carine”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.