Vulin: Režim Mila Đukanovića srlja u građanski sukob

0

Režim Mila Đukanovića srlja u građanski sukob. I ne radi on to od juče, on to radi bar od onog momenta kada je 1999. godine počeo da podržava NATO agresiju protiv SRJ“, izjavio je danas ministar policije Srbije Aleksandar Vulin.

Kako je naveo, režim Mila Đukanovića se održava tako što svoju vrijednost pokazuje kao instrument antisrpske politike.

„Režim Mila Đukanovića se održava u Crnoj Gori i u milosti stranaca tako što sebe kandiduje da protiv Srbije i Srba uvijek uradi nešto što ni najgorem neprijatelju ne bi palo na pamet. Ovo što se dešava u Crnoj Gori je samo posledica takve politike i ne možete da ne budete zabrinuti“, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije.

Ministar Vulin je istakao da se ne smije uraditi ništa što će ugroziti Srbe u Crnoj Gori.

„Deklarativna podrška ne znači ništa. Može značiti samo Milu Đukanoviću da ih proglasi izdajnicima i da kaže – evo uvode nam Srbiju u Crnu Goru, hoće da sruše našu državu preko njih. To ne smijemo da uradimo. Meni bi, kao i svakom od vas, najbliže bilo da prekinemo sve diplomatske odnose sa Crnom Gorom, dok god se ne dozovu pameti. Ali šta će biti sa Srbima u Crnoj Gori ako to uradimo, ako sebi odsječemo mogućnost uticaja, mogućnost komunikacije? To ne smijemo da uradimo. Ne smijemo da dopustimo da Srbi u Crnoj Gori budu optuženi da su produžena ruka bilo koga spolja. Ono što smatram da trebamo i moramo da uradimo to je da odmah pozovemo crnogorskog ambasadora da nam pojasni šta se tamo dešava, da insistiramo u svim međunarodnim organizacijama kao što su Savjet bezbjednosti ili institucije EU, pa i nevladine organizacije i forumi koji se bave ljudskim i vjerskim pravima, da se izjasne o ovome što se dešava“, rekao je ministar Vulin.

Srbija mora da stavi do znanja da je Đukanović problem a ne građani Crne Gore

„Smatram da kao država moramo da jasno stavimo do znanja da je Milo Đukanović problem a ne građani Crne Gore, a to znači da Milu Đukanoviću i nosiocima njegovog režima država Srbija treba da razmisli o određivanju izvjesnog seta mjera koje pogađaju direktno njih, ne građane Crne Gore. Ne da onemogućimo komunikaciju, kretanje i trgovinu sa građanima Crne Gore, ali da vidimo šta možemo da uradimo nosiocima režima, koja to imovina može da bude predmet određene pažnje države Srbije, koji je to način kretanja i putovanja, hajde da vidimo gdje to država Srbija može da utiče neposredno na nosioce režima koji svoju političku svrhu pronalaze samo u antisrpstvu i ni u čemu drugom“, rekao je ministar odbrane i dodao da je to njegov stav, ne Vlade R Srbije ni predsjednika Srbije, već njegov stav kao predsjednika Pokreta socijalista koji je dio vladajuće koalicije.

„Smatram da moramo da odredimo ko su nosioci antisrpske politike i da se prema njima, kao pojedincima, počnemo odnositi kao država. Tako se odnose vrlo često prema nama. Tako i nama umiju da zabrane da putujemo. Tako i nama umiju da kažu da ovaj ili onaj političar nije dobrodošao. Možda je vrijeme da i mi kažemo – građani Crne Gore nemamo ništa protiv vas i nemamo nijedno osjećanje za vas osim bratske ljubavi i solidarnosti, kako god da se izjašnjavate svi vi građani Crne Gore. Ali protiv ovih koji koriste svoju poziciju samo da bi naškodili Srbiji i da bi na kraju izazvali sukobe unutar same Crne Gore, protiv vas i te kako imamo i moramo naći efikasne načine, državne načine, dozvoljene, zakonske načine da odredimo ko su ti ljudi i da znaju da ih je Srbija prepoznala.

Imamo prirodno pravo da brinemo o svim Srbima, bez obzira gdje žive

Vulin je podvukao da „ne smijemo uraditi ništa što bi Srbe u Crnoj Gori izložilo opasnosti. Ne smijemo ni slučajno dozvoliti da režim Mila Đukanovića njih predstavi kao remetilački faktor, da njih prikaže kao produženu ruku Srbije ili bilo koga drugog. Država Srbija mora da reaguje ali i da vodi računa i glasno kaže – Srbi u Crnoj Gori, srpske političke partije nisu produžena ruka Srbije niti bilo koga drugog. Oni zastupaju svoje birače i to je izvor njihovog legitimiteta.“

Ministar je istakao da Srbija imamo prirodno pravo, „pravo i koje predviđamo strategijom, da brinemo o Srbima bez obzira gdje oni žive posebno kada su njihova prava ugrožena. Naravno, smatram da je potrebna neposredna komunikacija sa Srpskom pravoslavnom crkvom, mislim na patrijarha Irineja, jer ovo nije udar samo na mitropoliju, ovo je udar na SPC i zato se mora posmatrati i donositi odgovor u celini. Sva Srpska pravoslavna crkva mora da da jedinstven odgovor. Ako ovo prođe u Crnoj Gori a što ne bi prošlo na KiM. Bude li se ostavila mogućnost strancima da ovo prećute, prećutaće i ono što se dešava na KiM i što su željeli da urade kada su pokušali da ubace lažnu državu Kosovo u UNESKO sa idejom da sutra Gračanica i Dečani budu kosovsko kulturno nasleđe, ne nasleđe SPC. Ko nema svoju kulturu, ko nema svoju istoriju, tradiciju mora da je ukrade od nekoga, mora da je otme nekom. E to prepoznajemo po ovome što radi Milo Đukanović, to znamo i po ovome što rade Šiptari na Kosovu i Metohiji“, rekao je ministar Vulin.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.