Srbija dijeli ordenje: Laureati Marko Kovač i Radomir Uljarević iz Crne Gore!

0

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručiće danas, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovanja pojedincima i institucijama iz različitih oblasti kulturnog, privrednog, sportskog i društvenog života.

Među dobitnicima priznanja su mnoge ličnosti i institucije iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, ali i iz inostranstva.

Među dobitnicima je više ličnosti iz Crne Gore. Radomir Uljarević, književnik i kulturni djelatnik dobio je Sretenjski orden trećeg stepena, a bivši crnogorski ministar pravde Marko Kovač orden srpske zastave drugog stepena.

Sretenjskim ordenom prvog stepena odlikovani su predsjednik Skupštine RS Nenad Stevandić, akademici Vlada Urošević, Zoran L. Kovačević, Bela Balint i Ninoslav Radovanović, kao akademik iz Republike Srpske Rajko Kuzmanović, episkop niški Arsenije, igumanija Pećke patrijaršije mati Haritina.

Ovaj orden, prvog, drugog i trećeg stepena, dobile su i institucije: Ljetopis Matice srpske, Specijalna bolnica za rehabilitaciju i edukaciju Banja Koviljača, Klinika za ginekologiju i akušerstvo KBC Srbije, KBC Kosovska Mitrovica, Škola za muzičke talente u Ćupriji…

Posthumno, zlatnom Medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“, odlikovan je Spomenko Gostić, jedan od najmlađih boraca VRS koji je u 15. godini poginuo 1993.

Odlikovanja su dobile i institucije i pojedinci iz oblasti kulture.

Karađorđevu zvezdu poneće glumac Nikola Pejaković i glumica Biljana Čekić, čuvena Dara iz Jasenovca. Dečaci koji su ranjeni na Badnji dan prošle godine u Gotovuši kod Štrpca na Kosmetu, Miloš i Stefan Stojanović, odlikovani su Zlatnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“, dok je devojčica anđeoskog glasa Pavlina Radovanović, iz Orahovca, odlikovana Karađorđevom zvezdom trećeg stepena.

VISOKA državna priznanja Srbije dobili su i stranci. Orden srpske zastave prvog stepena dobila je predsjednica Kineskog instituta za međunarodne odnose i nekadašnja amabasadorka u Srbiji Čen Bo. Predsednik Svetskog ekonomskog foruma, Berge Brende, dobiće Orden srpske zastave prvog stepena, a ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina odlikovan je Ordenom srpske zastave prvog stepena. Hari Aleks Rus, ambasador Mađarske pri Savjetu Evrope, odlikovan je Ordenom srpske zastave trećeg stepena.

Odličja će biti uručena danas, na Sretenje u 18 časova na državnoj svečanosti u Predsjedništvu Srbije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.