Kovačević čestitao Dan državnosti Srbije: Prvi srpski ustanak i Sretenjski ustav suština svih borbi vođenih za slobodu na ovim prostorima

0

Prvi srpski ustanak kao prelomni događaj u borbi za slobodu i Sretenjski ustav koji je predviđao ukidanje ropstva i feudalizma predstavljaju suštinu svih borbi vođenih za slobodu na ovim prostorima, poručio je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević povodom Dana državnosti Srbije.

On je čitavom srpskom narodu, građanima Srbije i njenom rukovodstvu poćelio srećan Dan državnosti Srbije u kom se, kako je kazao, sjećamo podizanja Prvog srpskog ustanka i donošenja Sretenjskog ustava 1835. godine.

“Prvi srpski ustanak kao prelomni događaj u borbi za slobodu i Sretenjski ustav koji je predviđao ukidanje ropstva i feudalizma predstavljaju suštinu svih borbi vođenih za slobodu na ovim prostorima”, napisao je Kovačević u objavi na mreži X.

Osvrnuo se na stihove Petra II Petrovića Njegoša, pa se nastavio o povezanosti Crne Gore i Srbije.

“Njegoševi stihovi, kojima je on svoje najznačajnije djelo posvetio Karađorđu, ustaničkom voždu, stavivši na njegovu glavu Gorski vijenac, govore o neraskidivoj vezanosti Srbije i Crne Gore u čemu je Njegoš vidio ovaploćenje borbi za slobodu koje su se vjekovima vodile na ovom tlu”, dodao je Kovačević.

Oni su, prema njegovim riječima, zalog dubljem i smislenijem zajedništvu od političkog, bilateralnog i diplomatskog.

“220 godina od Prvog srpskog ustava obilježavamo uz sjećanje na brojne ustaničke prvake i vojvode koji su porijeklo vodili iz današnjeg nikšićkog kraja, nikšićkog plemena, Pive, Drobnjaka, poput Jakova i Mateje Nenadovića, Petra Todorovića Dobrnjca, Mladena Milovanovića, Lazara Arsenijevića, Melentija Nikšića, kasnijeg reformatora srpskog jezika Vuka Karadžića, Stojana Čupića i mnogih drugih… Meni posebnu čast čini što je moj predak Đuro Milutinović Kovačević, slijepi guslar i jedan od Vukovih pjevača, nosio u guslama prepisku između Svetog Petra Cetinjskog i Karađorđa”, zaključio je Kovačević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.