Medvjed Uroš nagovijestio kraj zime

0

Na Sretenje se „sreću i razdvajaju“ zima i ljeto. Od praznika Sretenje dani postaju duži, a noći kraće, pa se u narodu kaže „Sretenje obretenje“.

Takođe, na ovaj praznik je običaj da se prati ponašanje medvjeda koje predskazuje da li je kraj zime blizu ili će trajati još šest nedjelja. Naime, ako je na Sretenje sunčan dan i medvedi izađu iz jazbine i uplaše se svoje sjenke, pa se vrate nazad, vjeruje se da će zima potrajati još šest nedjelja. Ukoliko ostanu napolju, zimi je blizu kraj.

Kako je javio Tanjug, medvjed Uroš iz beogradskog ZOO vrta, ovog jutra je izašao iz pećine i nije video svoju sjenku, što simbolizuje skorašnji dolazak proljeća.

Inače, običaj je da se na Sretenje obavezno pale svjeće jer se smatra da plamen ima skrivenu čarobnu moć i da će kuću štititi od grmljavine i drugih nesreća.

Takođe, postoji još jedno vjerovanje vezano za neudate djevojke. Ovoga dana djevojke paze kakvog će muškarca prvo sresti. Vjeruje se da ako prvo sretne crnomanjastog, za takvog će se udati, a ako sretne plavog, onda za takvog.

Isto važi i ako sretne zdravog, bogatog, siromašnog ili bolesnog.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.