Ujedinjena Crna Gora pita ministra zdravlja: Znate li šta vam se radi u Domu zdravlja Glavnog grada?

0

Smjena dr Danila Jokića sa mjesta direktora Doma Zdravlja Podgorice označila je početak primitivnih ali opasnih igara koje ne služe na čast Ministarstvu zdravlja i novoj izvršnoj vlasti.

Upozorili smo da se Jokić smjenjuje iz klasičnog političkog osvetoljublja. Javnost smo upoznali sa činjenicama koje ni jedan pristojan ministar ne bi prećutao. Ipak, ministar Šimun jeste, a zašto to zna on, ali ne i Vlada.

Čišćenje kadrova u zdravstvu otpočeo je od onih koji su donijeli promjene 2020. Kadar DPS-a se vraća na velika vrata – zašto gospodine Ministre?

Podsjetićemo! Dr Danilo Jokić je smijenjen 29. januara, a isti dan održana je i sjednica Odbora direktora na čelu sa dr Natalijom Petrić. Ona je toga dana kao predsjednica „preostalim“ članovima Odbora najavila da podnosi ostavku na tu funkciju zbog toga što će biti izabrana za pomoćnicu direktora Doma zdravlja.

Očigledno je da je prije ministra znala za svoje napredovanje, odnosno da će iz Odbora utrčati pravo u menadžment DZ Podgorica: toliko o njenoj vezanosti za Odbor koji kontroliše rad menadžmenta.

Nova direktorka je stupila na funkciju 31. januara, ali je dan prije, 29. januara, dr Natalija Petrić bila u kancelariji direktorke. Predstavila se kao pomoćnica direktorke.

Bilo bi smiješno i izgledalo bi kao vic da se dr Petrić i dalje svakodnevno ne pojavljuje na „novom radnom mjestu“ iako najavljenu ostavku na mjesto predsjednice Odbora direktora nije još uvijek podnijela. Da je to čak i uradila dr Petrić ne bi mogla da se samoproglasi pomoćnicom direktorke jer prethodno Vlada treba da je razriješi sa mjesta predsjednice Odbora. Dr Petrić tako predstavlja neku do sada nepoznatu vrstu vlasti u jednoj zdravstvenoj ustanovi, po uzoru na ona najcrnja vremena sa početka višestranačja.

Pitamo ministarstvo zdravlja i ministra Šimuna:

Pošto novoizabrana direktorka DZ Podgorica nije niti je na zakonit način mogla još uvijek postaviti dr Nataliju Petrić za pomoćnicu, ko je onda ovlastio da bude to što je željela oduvijek?

Pitamo i sljedeće: S kojim pravom „pomoćnica koja to nije“ maltretira dio zaposlenih u Ustanovi tražeći izvještaje, isljeđujući, mobingujući i sjedeći u kancelariji direktorke?

Zna li ministar da je dr Petrić zaposlena kao izabrani doktor u DZ i da umjesto da pregleda pacijente, pregleda prostorije i dokumentaciju? Umjesto u ambulanti ona sjedi u direktorskoj kancelariji?

Je li ministar Šimun siguran da je postavio za direktoricu dr Durutović ili dr Petrić?
Hoće li ministar Šimun sjutra ili u naredni četvrtak predložiti Vladi razrješenje dr Petrić sa mjesta predsjednice Odbora direktora Doma zdravlja i tako joj omogućiti da konačno legalno dođe do pomoćne stolice u kancelariji novoizabrane direktorke?

Može li se dogoditi da dr Petrić osvoji i stolicu odnosno poziciju više? Zna li ministar uopšte za ovo skandalozno postupanje u najvećem Domu zdravlja u Crnoj Gori? Jesu li ovo promjene koje smo čekali i pravda koja kuca na vrata nakon sramnog smjenjivanja dr Jokića?

Hoće li sjutra ili u naredni četvrtak na mjesto predsjednice Odbora direktora dr Natalije Petrić zasjesti dr Igor Ljutica, ljuti zagovornik legalizma, istovremeno pripravnih i član Odbora direktora koji predstavlja zaposlene, a radi u Kliničkom centru?

Može li se u ovom galimatijasu kakav nije priređivan ni u vrijeme DPS tiranije snaći iko izuzev dr Šimuna?

Može li neko iz Vlade, iz parlamentarne većine ili iz Brisela da nam razjasni ove nove zdravstveno-administrativne tokove i trikove?

Pitamo na kraju, kroz najkraću verziju: ko je, ministre, direkzor DZ Podgorica, ko je pomoćnik, ko je Predsjednik odbora, ko predstavlja zaposlene u Odboru direktora i kad će sjednica Vlade da legalizujete ovu nezapamćenu bruku, u kojoj Vi „pouzdano“ ćutite?

Hoćete li sjutra konačno razriješiti predsjednicu Petrić da bi nezakonito mogla da se samopostavi na mjesto pomoćnice direktora?

Hoćemo li ovom cirkusu i kabareu konačno vidjeti kraj?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.