Vukićević: Bizarno je ćutanje onih kategorija društva koje su pogođene poskupljenjima cijena

0

Politički analitičar Boško Vukićević ocijenio je da nas je zahvatio nezapamćen talas poskupljenja svega i svačega: počev od osnovnih životnih namirnica, preko zakupa stanovanja i mnogih drugih stvari, do povećanja cijena u svim oblastima.

On je naglasio da prisustvujemo nečemu što bi se moglo okarakterisati kao dramatično.

Za opis situacije, kako kaže, ne treba ići dalje od činjenice koja je poznata svim crnogorskim porodicama: za uobičajeni odlazak u trgovinu i kupovinu najosnovnijih proizvoda neophodno je izdvojiti neuporedivo veću sumu novca nego nekada.

„Situacija je, na neki način, i bizarna: kao da se mnogi proizvođači, iz raznorodnih privrednih grana, takmiče u svojevrsnoj trci: ko će više određene proizvode i servise poskupiti. Dakako, za datu situaciju ne treba isključivo kriviti aktualnu vlast, koja je tek počela s radom, već i sve prethodne, koje su pripremile tlo za sumorno stanje. Problem je sistemske prirode. Osim toga, krivica je i na svim onim privrednim činiocima koji, ne vodeći računa o osnovnim interesima građana i države – ‘divljaju s cijenama’”, pojasnio je Vukićević.

No, kako dodaje, u svemu ovome jedna stvar je još bizarnija od svih opisanih – ćutanje onih kategorija koje su najviše pogođene datim poskupljenjima.

„To ćutanje je najčešće političke prirode; ljudi, jednostavno, ne žele da se suoče sa realnošću, već žele da što je moguće duže žive u svijetu iz bajke, kakav su priželjkivali. Otrežnjenje će ubrzo nastupiti i ono će biti bolno, ali i osvježavajuće“, zaključuje Vukićević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.