MMF i najavljeno povećanje svih plata za 25%

0

Piše: Fidelity consulting

Kalkulator PES za povećanje zarada je jasan: svima u Crnoj Goru se povećava neto plata za 25% (privatni i javni sektor), što u finansijskom prevodu znači da se UKIDAJU doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Cijena ovog povećanja koja se mora platiti iz državne kase: 600 miliona eura, prava sitnica.

U ovom kontekstu, nekako je ispod radara prošlao veoma važan dio saopštenja Ministarstva finansija u kome se navodi sljedeće:

„Ovom prilikom, za mart je planirana posjeta predstavnika MMF-a povodom reforme poreske politike, a Seshadri podsjetio je na važnost tih reformi i njhov direktni uticaj na ukupnu ekonomsku sliku Crne Gore“.

Šta ovo zapravo znači?

Pretpostavljamo da ni predstavnici MMF-a u ovom trenutku ne znaju ništa o programu „Evropa sad 2“.

Ipak, za razliku od domaće javnosti koja uporno ostaje anestezirana kao kiša-oko-Kragujevca tezama a samim tim i uskraćena za bilo koju informaciju u vezi ovog programa, delegaciji MMF-a, koja dolazi u martu ISKLJUČIVO zbog najavljene poreske reforme, imaće uvid u sve detalje finansiranja ukidanja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, koje iznosi 600 miliona eura.

Takođe, moraće im se dostaviti detaljna analiza povećanja minimalne zarade na 700 eura, izvori finansiranja prosječne penzije od 600 eura kao i plan za dostizanje pune zaposlenosti do 01.01.2025 godine.

Dodatno, Crnu Goru je posjetio šef sektora u Generalnom direktoratu Evropske komisije za ekonomska i finansijska pitanja, Uwe Stamm koji je, citiramo: „pohvalio nastojanje Vlade da usvoji sveobuhvatnu fiskalnu strategiju, koja predviđa konkretne finskalne reforme u cilju podrške procesu konsolidacije“.

Kome nije jasno da od povećanja plata svim zaposlenima za 25% u Crnoj Gori nema ništa, neka se javi u inbox.

Čisto da se podsjetite (dok se isti ne izbriše), na linku je program zarada za zaposlene po ES2.

Ukucajte vašu sadašnju platu jer je ovaj virtuelni kalkulator jedino mjesto gdje ćete vidjeti povećanje od 25%.

U džepu toliko povećanje plata nećete gledat’; spremni smo da se kladimo!

 

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.