Beograd slavi osam vjekova autokefalnosti SPC

0

Svečanom akademijom u Hramu Svetog Save, Srpska pravoslavna crkva i Grad Beograd obilježili su, u prisustvu patrijarha Irineja, 800 godina autokefalnosti SPC.

– Beograd večeras s ponosom slavi osam vjekova autokefalnosti SPC. Osam vjekova postojanja naše crkve je osam vjekova postojanja naše države. To je i jasan dokaz da smo mi jedan od najstarijih naroda sa dugom državnom i crkvenom tradicijom – rekao je zamjenik gradonačelnika Goran Vesić za Tanjug uoči svečanosti.

On je najavio da će u narednoj godini biti završen Hram Svetog Save, a biće uređena i čitava okolina hrama.

– Narednu godinu Beograd očekuje sa punim ponosom, jer konačno možemo da kažemo da se sa punim ponosom sećamo svoje istorije, da se nje ne stidimo, već da je ističemo, da je se sjećamo kako bismo obezbedili za građane bolju budućnost i koračali kao narod napred – zaključio je Vesić.

On je dodao da je Srbija prije osam vjekova, pored autokefalnosti crkve, dobila zakonopravilo, krmčiju Svetog Save odnosno, prvi srpski ustav, tako da ove godine možemo da kažemo da slavimo osam vjekova ustavnosti.

– Malo je naroda u svijetu koji mogu da se podiče ustavnošću dugom toliko vjekova kao i postanjem sopstvene države. Upravo zato ovaj događaj je za nas važan da se podsjetimo toga šta smo bili, da čuvamo uspomenu na našu ustavnost, državu i crkvu – rekao je Vesić.

Svečanosti u kripti Hrama prisustvovali su i potpredsjednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, predsjednik Srpske liste Goran Rakić i brojni predstavnici kulturnog i javnog života Srbije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.