Nije prošao predlog DF-a: Vlast ponovo izbacila Njegoša sa dnevnog reda!

0

Poslanici parlamentarne većine u Skupštini Crne Gore ponovo su danas odbili da predlog poslanika Demokratskog fronta o uvođenju Dana Petra Drugog Petrovića Njegoša uvrste u dnevni red:

Od prisutnih 31 poslanik je bio uzdržan, sedam njih protiv, dok su 22 bila za.

Poslanici DF-a su prije obrazlaganja predloga da se uvede novi praznik kulture-13. novembar Dan Petra Drugog Petrovića Njegoša, na svojim klupama istakli portrete našeg velikana.

Demokratski front u Skupštini Crne Gore
Podsjećamo, DF je taj predlog aktuelizovao i prošle godine. Izmjenama Zakona o državnim i drugim praznicima, DF je predložio novi praznik sa ciljem da se afirmiše kultura i stvaralaštvo jedne od najvažnijih ličnosti Crne Gore, vladara, vladike, pesnika i filozofa.

Predlogom je predviđeno da se praznik
obilježi održavanjem kulturnih i drugih manifestacija koji će biti posvećeni Njegošu, na kojima će se afirmisati njegovo stvaralaštvo.

“Njegova djela svrstavaju se u red najznačajnijih dela južnoslovenske i svjetske književnosti. Njegovo bogato kulturno stvaralaštvo na najbolji način promovisalo je i promoviše Crnu Goru u svijetu unazad dva vijeka, a činjenica da su njegova djela prevedena na mnoge strane jezike dokazuje njegovu književnu veličinu, univerzalnost i neprolaznost““, kaže se u obrazloženju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.